Hardnekkige verhalen

Sommige verhalen blijven hardnekkig de ronde doen. Zo gaat al ruim tien jaar het gerucht dat de koningsmantel die Willem-Alexander op 30 april zal dragen niet meer de originele mantel is. Journaliste Dieuwke Grijpma beschreef in haar boek Kleren Voor De Elite hoe de jonge couturier Erwin Dolder een erbarmelijk bewaarde kroningsmantel aantrof. De stof zou vervaagd zijn en het bont was kaal en verkleurd. Grijpma beschrijft in haar boek hoe Dolder, zonder overleg te plegen met Juliana, nieuw rood fluweel en bont zou hebben aangebracht. De 83 leeuwen, die op een katoenen ondergrond waren geborduurd, bracht hij van de oude naar de nieuwe mantel over. Volgens de overlevering zou Dolder de oude mantel zelf nog vaak hebben gedragen en er zelfs de sier mee hebben gemaakt in de homoscene. Een prachtig verhaal. Maar is het waar? Volgens het Koninklijk Huis niet. Via de Rijksvoorlichtingsdienst laat men weten dat de mantel die Willem-Alexander zal dragen nog altijd origineel is, maar dat hij uiteraard wel gerestaureerd is. Daarbij zijn ook delen vervangen. Mensen die de mantel hebben mogen zien, bevestigen dat het nog steeds om de originele mantel moet gaan.

Sowieso heeft elke aanstaande koning de mantel een beetje laten aanpassen. Koningin Wilhelmina liet de mantel die door haar vader en grootvader was gedragen vrouwelijker vormen geven. De hoekige mantel kreeg een ronde vorm. En toen Beatrix koningin werd, werd de mantel een beetje aangepast aan haar smaak. Nu de inhuldiging van Willem-Alexander voor de deur staat, wordt de mantel opnieuw onder handen genomen. Maar hoe de nieuwe koning hem zal dragen, is nog niet bekend. Hij kan over de schouders worden gedragen of bevestigt aan de schouders. Omdat Willem-Alexander een stuk langer is dan zijn moeder zal het effect sowieso anders zijn.

Gezien alle hoofdbrekens die we in Nederland over één zo’n mantel hebben, is het maar goed dat men in Engeland niet zo vaak een kroning heeft. Want daar draagt niet alleen het nieuwe staatshoofd zo’n hermelijnen mantel bij de kroning. Alle leden van de koninklijke familie en de adel dragen op die dag een eigen mantel, afgezet met hermelijn. Ook dragen ze allemaal een kroon, afhankelijk van de titel die ze hebben. Aan die rangkronen is meteen te zien of iemand hertog, prins, graaf of baron is. Ik zag al die gekroonde hoofden met hun hermelijnen mantels voorbij komen toen ik afgelopen week de dvd van de inhuldiging van koningin Elizabeth weer eens bekeek. In tegenstelling tot in Nederland wordt het staatshoofd daar nog gekroond. Dat kan omdat de Engelse monarch ook meteen hoofd van de Anglicaanse kerk wordt. De kroning daar is dus een religieuze gebeurtenis. In Nederland heeft het geloof er niets meer mee te maken. Het is een seculiere aangelegenheid tussen vorst en volk, dat wordt vertegenwoordigd door de parlementariërs. Zij laten weten dat zij de nieuwe vorst erkennen en betuigen hem daarmee hulde. Vandaar dat het hier inhuldiging heet.