Gouden bruiloft

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven vieren deze week, op 10 januari, hun gouden bruiloft. Een bijzonder moment, want hoeveel paren is het nog gegeven om deze mijlpaal te bereiken? Scheidingen, maar ook vroegtijdig overlijden zorgen ervoor dat het tegenwoordig echt bijzonder is geworden dat paren ’goud’ halen.

Ik interviewde de prinses en haar man vorige maand voor tijdschrift Royalty en tijdens dat gesprek werd wel duidelijk waarom hun huwelijk zo goed is gebleven. Ze hebben elkaar nog steeds van alles te vertellen en zijn elkaar steeds blijven plagen. Dat houdt een huwelijk levendig. ‘We hebben ook weleens slaande ruzie gehad, maar we hebben het altijd leuk gevonden om elkaar te zien’, vertelde de heer van Vollenhoven me.

De prinses en haar man ondernemen veel samen: reizen, wandelen door het kroondomein en de zorg voor de dieren. Maar ze laten elkaar in hun werkgebied vrij. Zo hebben ze elk hun eigen bezigheden waarover ze elkaar weer kunnen vertellen.

De komst van schoondochters en kleinkinderen heeft het huwelijk nieuwe dimensies gegeven. Waar prinses Margriet jarenlang de enige vrouw in een mannengezin was, is het nu bijna gelijk verdeeld. Als ze binnenkort met hun kinderen en kleinkinderen een cruise gaan maken in het Caribisch gebied, zal de groep bestaan uit elf ’meisjes’ en tien ’jongens’.

Prinses Margriet is in dit alles een echt middelpunt. Haar schoondochters omschrijven haar als een rots in de branding, zeker in moeilijke tijden. Zo sopte de prinses eens persoonlijk de woning van een schoondochter uit toen deze niets meer kon omdat ze hoogzwanger was. Ook voor de oudere kleinkinderen is ze inmiddels iemand bij wie altijd een luisterend en begripvol oor te vinden is. Pieter van Vollenhoven is de verteller van de familie en heeft vaak de lachers op zijn hand. Maar hij heeft er ook als geen ander voor gezorgd dat prinsen en prinsessen van nu gewoon carrière kunnen maken. Waar Van Vollenhoven nog op een hoop weerstand kon rekenen – wat moeten we met die man? – is het nu de normaalste zaak van de wereld dat leden van de koninklijke familie maatschappelijk carrière maken.

Sinds het aantreden van koning Willem-Alexander lijken prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven een beetje op de achtergrond te zijn verdwenen. Voor een deel is dat begrijpelijk: ze worden wat ouder en zullen meer dus meer willen genieten dan werken. Maar het voelde vreemd dat ze in de inhuldigingstoespraak van de koning niet genoemd werden en dat ze daarna ook niet meer bij officiële momenten (Koningsdag en Prinsjesdag) aanwezig waren. Die stilte mag wat mij betreft wel even doorbroken worden, vooral deze week. Hulde aan dit gouden bruidspaar!

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen