Goede voornemens

Al jaren geleden ben ik gestopt met de gebruikelijke goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. Afvallen – ik weet het inmiddels uit eigen ervaring – kan pas als je er echt achter staat en als dat moment gekomen is, kun je er beter meteen mee beginnen dan pas op een bepaalde datum, zoals 2 januari. Het is gek hoe gewicht, overgewicht of te weinig gewicht ons leven is gaan beheersen.

Dat komt denk ik ook voor een deel voor de druk van andere mensen. Als zij vinden dat je te dik of te dun bent, dan krijg je dat al snel te horen. Zo voorzichtig we zijn met sommige opmerkingen, zo makkelijk vinden we het om kritiek te leveren op iemands gewicht. Het is iets van deze tijd: als je door musea loopt, zie je op oude schilderijen vooral mensen die zwaarder zijn dan de mensen nu, maar ik vraag me af of die toen ook hoorden dat ze nodig eens op dieet moesten. Nu krijg je het van iedereen te horen: van familie, vrienden en collega’s, maar ook van volslagen onbekenden.

Ook ik heb me daar vaak schuldig aan gemaakt en ik zal het vast nog weleens doen. Maar ik ben me er wel veel meer bewust van geworden hoeveel impact dit op iemands leven kan hebben. Zeker als je je leven lang in het voetlicht staat, moet het heel moeilijk zijn om te accepteren dat mensen kritiek hebben op je lichaam, je uiterlijk of je kleding.

Dat gaat tegenwoordig heel snel. Zodra koningin Máxima ergens aankomt, zien we daarvan de beelden. En bijna meteen wordt bekend welke kleding zij draagt en zijn er mensen die melden of het haar goed of slecht staat. De kritiek gaat soms veel verder: het haar zit prachtig of te slordig, ze lijkt te dun of te dik en ga zo maar door. Als volwassene moet je al stevig in je schoenen staan om dit allemaal over je heen te laten komen, maar voor kinderen of jongvolwassenen is het te veel om te verwerken. Ik verwijs naar het trieste voorbeeld van kroonprinses Victoria die als puber in de ogen van veel Zweden wat te mollig was en dat voortdurend over zichzelf terug las. Haar gevoel van eigenaarde verdween en ze ontwikkelde zelfs een eetstoornis. Pas toen ze nagenoeg uitgemergeld was, werd duidelijk wat ze zichzelf door alle kritiek was gaan aandoen. Het Zweedse hof besloot bekend te maken dat Victoria aan anorexia leed en dat ze daarvoor behandeld moest worden. Dat schudde vele mensen wakker. Inmiddels staat er een nieuwe generatie royals klaar, maar veel mensen zijn vergeten wat er destijds met Victoria gebeurde en hoeveel leed makkelijke kritiek dus bij jonge prinsessen kan veroorzaken. Overigens niet alleen bij prinsessen: alle jeugd is in deze cruciale fase gevoelig voor kritiek op uiterlijk. Misschien moet dat dan ook het goede voornemen zijn voor het nieuwe jaar: wat liever voor elkaar, minder snel met kritiek en eerder met een compliment. Ik weet het: ik moet mezelf ook goed toespreken en het zal nog best eens misgaan. Maar het voornemen is er.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen