Column Marcvanderlinden

Glasnost in het paleis

Binnenkijken in Paleis Noordeinde, waar op dat moment het Jordaanse koningspaar op bezoek was. Interviews met een lakei, de kok van de koning, beelden van hoe de tafels gedekt worden en uit de bloemisterij van het paleis. En nu blijkt de familie van Máxima, na jarenlang stilzwijgen, onlangs met een journaliste te hebben gesproken.

In amper een half jaar tijd lijkt het complete mediabeleid van het hof en de RVD te zijn omgegooid. Daarvoor was niets mogelijk buiten de officiële momenten. Personeel mocht niet met de media praten en omgekeerd werden journalisten niet geacht vragen te stellen aan medewerkers van de koning en de antwoorden als citaten te gebruiken. Ook Máxima’s familie werd min of meer buiten schot gehouden. Officieel heette het dat zij met hun oude leven door moesten kunnen gaan, maar het ging er vooral om dat de RVD niets te zeggen heeft over de Zorreguieta’s. Dat zij zwegen, deden ze omdat Máxima hen dat gevraagd had.

Nu mag het van de koningin kennelijk wel. Begrijp me goed: ik vind die plotselinge openheid prachtig. Het steekt me ook niet dat met name journalisten die normaal gesproken niets doen met het Koninklijk Huis nu deze reportages kunnen doen. Natuurlijk had ik die reportages in het paleis dolgraag zelf gedaan, maar juist journalisten die nooit wat op dit gebied doen, kijken met een frisse blik en stellen daardoor originele vragen. Dat zorgt voor verrassende reportages, zoals Wouter van der Goes maakte in Paleis Noordeinde of een interview zoals de koning rond zijn vijftigste verjaardag had met Wilfried de Jong. Ik heb er ook een groot vertrouwen in dat Marcia Luyten straks met een verrassend boek over Máxima zal komen, al duurt het nog wel even voordat dat verschijnt.

Deze plotselinge ’glasnost’ – die term werd in de nadagen van de Sovjet-Unie gebruikt voor de openheid die er ineens was over zaken die daarvoor als staatsgeheimen werden gezien – heeft echter ook een keerzijde, althans voor de RVD en de Oranjes. Want in de toekomst zullen Máxima’s familie en het paleispersoneel niet meer automatisch worden overgeslagen als er commentaar nodig is op koninklijke gebeurtenissen. Als de ene journalist met deze mensen mag praten, waarom een ander dan niet? Maar daar zal iedereen aan moeten wennen.

Wat wel duidelijk is geworden, is dat de koning uiteindelijk zelf gaat over het persbeleid van de Rijksvoorlichtingdienst. Vroeger werd gezegd dat de dienst een onafhankelijke positie had en dat het de koning kon verplichten sommige zaken niet of juist wel naar buiten te brengen. Maar nu blijkt de dienst veel minder macht te hebben dan ze altijd deed voorkomen. Tijdens de regeerjaren van Beatrix mocht namelijk bijna niets en nu is er zoveel meer openheid, zónder dat het beleid van de RVD veranderd is.

Het is ook duidelijk dat Beatrix en Willem-Alexander hemelsbreed verschillen in hun opvatting hoe met media om te gaan. Waar de koning zich in vijf jaar vooral als mens heeft laten zien, heeft Beatrix nooit inzicht gegeven in haar diepste zielenroerselen. Pas op termijn zal blijken wie de beste benadering had, maar op dit moment is het vooral genieten van alle deuren die opengaan.