Geruchten te over

Gelukkig zijn de geruchten dat koningin Beatrix spoedig haar aftreden bekend gaat maken een beetje verstomd. Ik heb me er over verbaasd hoe het deel van ons land dat zichzelf graag ziet als Intellectueel Nederland zonder feiten of bewijzen met grote stelligheid beweerde dat het er aan zat te komen. Jan Hoedeman van de Volkskrant bijvoorbeeld schreef over ’de op handen zijnde abdicatie’ en heeft zelfs al een boek klaar liggen over Koning Willem IV. Hoedeman is bekend – of liever gezegd: berucht – van de ’martelscoop’; een artikel over vermeende martelingen door het Nederlandse leger in Irak. Dat gerucht werd in verkiezingstijd waarschijnlijk door de PvdA in de wereld geholpen, maar bleek later niet waar te zijn. Hoedeman heeft wel meer van die missers gehad, dus dat hij het mis had met de ’op handen zijnde abdicatie’ van Beatrix verbaast mij niet. Maar ook actualiteitsrubrieken en radiozenders waren half april al helemaal klaar voor het ’grote’ nieuws. Ik werd gek gebeld en kon maar één ding zeggen: dat het nog wel even ging duren. Soms kreeg ik dan een ronduit vilein antwoord terug, alsof mijn bronnen fout zaten. Nou ja!

Gelukkig zijn de geruchten dat koningin Beatrix spoedig haar aftreden bekend gaat maken een beetje verstomd. Ik heb me er over verbaasd hoe het deel van ons land dat zichzelf graag ziet als Intellectueel Nederland zonder feiten of bewijzen met grote stelligheid beweerde dat het er aan zat te komen.
Jan Hoedeman van de Volkskrant bijvoorbeeld schreef over ’de op handen zijnde abdicatie’ en heeft zelfs al een boek klaar liggen over Koning Willem IV. Hoedeman is bekend – of liever gezegd: berucht – van de ’martelscoop’; een artikel over vermeende martelingen door het Nederlandse leger in Irak. Dat gerucht werd in verkiezingstijd waarschijnlijk door de PvdA in de wereld geholpen, maar bleek later niet waar te zijn.
Hoedeman heeft wel meer van die missers gehad, dus dat hij het mis had met de ’op handen zijnde abdicatie’ van Beatrix verbaast mij niet. Maar ook actualiteitsrubrieken en radiozenders waren half april al helemaal klaar voor het ’grote’ nieuws. Ik werd gek gebeld en kon maar één ding zeggen: dat het nog wel even ging duren. Soms kreeg ik dan een ronduit vilein antwoord terug, alsof mijn bronnen fout zaten. Nou ja!

Het meest grappige moment kwam toen ik op 24 april bij een nieuwszender te gast was en er op een roddelsite een aankondiging verscheen dat Beatrix die avond haar aftreden bekend zou maken. De hoofdredacteur rende direct naar de nieuwsredactie om daar de hele programmering om te gooien. Voor niks! En ik maar lachen.
Pas toen Minister van Staat Ruud Lubbers op tv kwam en, zoekend naar woorden, tussen neus en lippen aangaf dat het goed zou zijn als deze koningin nog even aanblijft, werden de geruchten over een naderende abdicatie stiller.
Maar op de vraag wanneer het dan wel gaat gebeuren moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik heb al jaren geleden een weddenschap afgesloten over een troonswisseling op 30 april 2010. Maar die datum lijkt me nu ook al te vroeg, aangezien er aan het hof al gesproken wordt over de invulling van Koninginnedag in dat jaar. Eind december wordt duidelijk wat de koningin op die dag gaat doen en in Apeldoorn houdt men er rekening mee dat het voor dit jaar geplande defilé dan alsnog door zal gaan. Misschien wordt het zelfs pas 2013. In dat jaar viert Beatrix haar 75ste verjaardag en is het tweehonderd jaar geleden dat haar voorvader Willem I de Nederlandse troon mocht bestijgen.
Maar goed, het blijft koffiedik kijken en de kans is nog veel groter dat Beatrix gewoon haar eigen moment kiest en ons allemaal verrast met het nieuws van haar aanstaande aftreden. En dat moment zorgt daarmee vanzelf voor een nieuwe historische dag.