Column Marcvanderlinden

Geen lijfarts meer

Koningin Máxima werd aan het begin van het staatsbezoek aan China ziek. Nierbekkenontsteking. Dat kan iedereen gebeuren. En bijna iedereen kruipt dan in bed, met eventueel wat medicijnen van een arts. Wie eens op vakantie ziek is geworden, weet hoeveel rompslomp dat geeft. Niet in je eigen bed liggen is dan nog het minste probleem. Vind bijvoorbeeld maar eens een goede arts in het buitenland.

Voor koningin Máxima speelt dat natuurlijk ook. Als zij ziek is, wil ze net als iedereen gewoon onder de wol en verder geen gezeur. Dat ze personeel heeft om allerlei dingen te regelen, lijkt misschien een voordeel, maar dat hoeft het niet te zijn. Want als je ziek bent, heb je, denk ik, geen zin in allerlei vreemden aan je bed.

En hoe gaat dat dan met een arts?, vraagt u zich misschien af. Vroeger – dat wil zeggen, tot een paar jaar geleden – ging er vaak een arts mee op staatsbezoeken. Zeker bij exotische bestemmingen vond het hof het beter als er voortdurend een Nederlandse medicus bij de hand was. De naam van de arts stond dan keurig vermeld in het officiële programma. Maar sinds enkele jaren ontbreekt de arts bij de verre reizen. De reden daarvoor weet ik niet. Waarschijnlijk was het een kostenpuntje. Immers, door moderne communicatie is het net zo makkelijk de arts in Nederland even te bellen om advies te vragen. En daarnaast zijn in bijna alle landen de medische voorzieningen die men nodig kan hebben voorhanden. De allerbelangrijkste reden voor het schrappen van de arts lijkt me vooral dat hij in al die jaren nooit nodig is geweest… En ja, dan zul je altijd zien dat zo’n arts nu ineens wel van pas zou zijn gekomen.

Knap van de koningin vind ik dat ze ondanks de ongemakken – een nierbekkenontsteking gaat gepaard met pijn en koorts – toch naar het staatsbanket dat de Chinese president aan de koning en de koningin aanbood, is gegaan. En waarschijnlijk had ze het programma van het staatsbezoek ook eerder weer willen oppakken dan een arts haar wellicht zou adviseren. Artsen zeggen – terecht – altijd dat rust de beste genezing is, maar soms kan dat gewoonweg niet. Het staatsbezoek begon in Peking en eindigt in de stad Hangzhou. Tussendoor stond ook nog Shanghai op het programma. Máxima zal niet alleen in de hotels in Peking en Shanghai hebben willen achterblijven, terwijl haar man verder reisde. Dit keer zat er echter niets anders op dan terug naar Nederland gaan. De antibioticakuur in China sloeg niet aan, dus werd Máxima verder onderzocht in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen