Feest in Zweden?

Het wordt een bijzonder jaar voor koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Binnen afzienbare tijd krijgen ze er twee kleinkinderen bij. Kroonprinses Victoria verwacht haar tweede kindje en voor prins Carl Philip en zijn echtgenote Sofia wordt het hun eerste. Maar dat zijn niet de enige feestelijke gebeurtenissen aan het Zweedse hof dit jaar. Op 30 april viert de koning Carl Gustaf zijn zeventigste verjaardag en dat zal ongetwijfeld groots gevierd worden in Stockholm.

De kans is groot dat de koning dat feest zal combineren met een ander jubileum, namelijk zijn veertigjarige huwelijk. Carl Gustaf trouwde op 19 juni 1976 met de Duits-Brazilliaanse Silvia Sommerlath. De koning had zichzelf toestemming gegeven voor een huwelijk met het burgermeisje, want tot die tijd verloren leden van de Zweedse koninklijke familie hun troonrechten én titel als zij beneden hun stand trouwden. Carl Gustaf, wiens zussen nog volgens de oude regels waren behandeld, maakte een einde aan die regel en was zelf de eerste die er gebruik van maakte.

Het huwelijk leverde drie kinderen op en Silvia groeide uit tot de populairste vrouw van Zweden. Maar thuis werden die gevoelens niet altijd gedeeld. De koning zou vele buitenechtelijke affaires hebben gehad. Met name in de jaren negentig van de vorige eeuw zou hij veel aan de zwier zijn geweest met andere vrouwen. Nadat een krant over zijn romances met onder andere een zangeres had gepubliceerd, zei de koning daar in 2010 zelf over dat hij het verleden met zijn vrouw had besproken en dat hij die periode graag achter zich zou willen laten. Dat is natuurlijk te begrijpen. In elk huwelijk valt weleens wat voor en ik vind het dan mooi als twee getrouwde mensen er toch samen uit komen en hun relatie een nieuwe kans geven. Dat kan bij Carl Gustaf en Silvia zo zijn gegaan.

Helaas zijn er in de koninklijke geschiedenis ook veel gevallen bekend van huwelijken die alleen nog papier bleven bestaan, maar waarbij de partners in feite compleet gescheiden levens leidden. Alleen voor de buitenwereld kwamen ze dan nog samen en daarmee werd dan de indruk van een gelukkig huwelijk gewekt. Vroeger viel zoiets nog te begrijpen: scheiden was in koninklijke kringen eigenlijk nagenoeg onmogelijk. Maar in onze tijden hoeven mensen niet om staatsredenen bij elkaar te blijven. Kijk naar prins Charles, die nu echt gelukkig is omdat hij na de scheiding van Diana toch de kans kreeg om met grote liefde Camilla te trouwen. Hopelijk voor Carl Gustaf en Silvia hebben zij een nieuwe impuls aan hun levens kunnen geven, na de onthullingen over de affaires van de koning. De huwelijken van hun kinderen en de geboortes van de kleinkinderen zullen misschien de inkeer hebben gebracht dat ze toch wel heel veel moois samen hebben om van te genieten. Wat dat betreft kunnen twee ongeboren baby’tjes wellicht nu al wat wonderen verrichten.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen