Column Marcvanderlinden

Falende Museumgast

Het voordeel van mijn werk is dat ik vaak op hele bijzondere plekken kom. Plekken waar je als gewone sterveling eigenlijk niet zo snel binnenkomt, zoals de koninklijke paleizen. Maar vrij naar Johan Cruyff: elk voordeel heeft zijn nadeel. Vaak is er te weinig tijd om die prachtige gebouwen echt goed te bekijken en alle details goed in me op te nemen. En als ik vrij ben, associeer ik een paleisbezoek meestal toch teveel met werk, zodat ik op die dagen ook niet echt de kans neem om die gebouwen – voor zover ze al open zijn voor het publiek – goed te bekijken. Zo ook met Paleis Het Loo. Ik ben er tientallen keren geweest, vooral om verslag te doen van een evenement. Ik maakte er het burgerlijk huwelijk van prins Maurits mee, zag vele kortstondige tentoonstellingen in de zijvleugel, was er bij het grote feest ter ere van de 40ste verjaardag van prins Willem-Alexander en toen prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven door de gemeente Apeldoorn werden geëerd met de hoogste plaatselijke onderscheiding. Maar het paleis zelf had ik nog nooit heel aandachtig bekeken. Daar kwam onlangs verandering in.

Samen met Sandra Reemer was ik uitgenodigd om voor het programma Museumgasten het paleis te bekijken op een dag dat het gesloten was voor het publiek. Tijdens de deskundige rondleiding van conservator Paul Rem kwam het paleis voor ons tot leven en we mochten zelfs in de vertrekken kijken waar het publiek normaal gesproken niet naar binnen mag. Helemaal bijzonder was een bezoek aan het depot boven de stallen, waar vele unieke meubelstukken staan te wachten op een moment dat ze ook een keer tentoongesteld mogen worden. Natuurlijk kwam mijn royaltykennis goed van pas, maar ik sloeg ook een keer de plank flink mis. Bij een portret van Frederik Hendrik vertelde ik Sandra dat hij lange tijd op kasteel Maurick in mijn geboorteplaats Vught had vertoefd. Voor Sandra óók een bijzondere plek, want zij kreeg daar enkele jaren geleden een lintje. Terwijl ik aan het vertellen was gleden mijn ogen over het portret en hielden ze stil bij de lijst, waarin in sierlijke letters de naam van de geportretteerde stond: prins Maurits! Ik zal ongetwijfeld even gebloosd hebben maar werd gered door Paul Rem, die zei dat de twee broers veel op elkaar leken en dat er van Frederik Hendrik een portret was in dezelfde stijl. Nou ja, vergissen is menselijk, denk ik dan maar. Ik weet niet of de AVRO het bewuste fragment in de uitzending heeft gelaten of dat het bewaard wordt voor een blooperaflevering. Maar als u wilt zien hoezeer wij genoten hebben van het bezoek aan Paleis Het Loo moet u zaterdag 23 oktober zeker tussen 17 en 18 uur naar AVRO’s Kunstuur kijken.

Noot van de redactie: De aflevering van Avro Kunstuur is terug te zien via het internet. Klik daarvoor hier. Het item van Museumgasten start vanaf 18:20.