Column Marcvanderlinden

Er was eens… geen sprookje

Bij de verloving van prins Albert van Monaco met de Zuid-Afrikaanse Charlene Wittstock lijkt niets het huwelijk meer in de weg te staan. Maar op deze plek heb ik onlangs al geschreven over verlovingen die uiteindelijk toch niet tot het aangekondigde huwelijk leidden. Ook Monaco kent zo'n tragische geschiedenis. Prins Rainier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij studeerde aan de universiteit van Montpellier, tot over zijn oren verliefd op de beeldschone Franse actrice Gisèle Pascal. Ze was van zeer simpele komaf: haar ouders waren arm en runden een piepklein kruidenierszaakje. Maar de prins was zo verliefd dat hij haar afkomst niet als een probleem zag. Hij ging zelfs met haar samenwonen in een villa in het Franse Saint-Jean-Cap-Ferrat. Maar toen de prins in 1949 de Monegaskische troon besteeg, na de dood van zijn grootvader prins Louis II, moest hij de villa verlaten om zich in het paleis van Monaco te vestigen. De prins was nog steeds vastbesloten zijn mooie vriendin te trouwen, maar wist dat als er prins eigenlijk een betere partij aan zijn zijde werd verwacht.

Bij de verloving van prins Albert van Monaco met de Zuid-Afrikaanse Charlene Wittstock lijkt niets het huwelijk meer in de weg te staan. Maar op deze plek heb ik onlangs al geschreven over verlovingen die uiteindelijk toch niet tot het aangekondigde huwelijk leidden. Ook Monaco kent zo’n tragische geschiedenis. Prins Rainier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij studeerde aan de universiteit van Montpellier, tot over zijn oren verliefd op de beeldschone Franse actrice Gisèle Pascal. Ze was van zeer simpele komaf: haar ouders waren arm en runden een piepklein kruidenierszaakje.
Maar de prins was zo verliefd dat hij haar afkomst niet als een probleem zag. Hij ging zelfs met haar samenwonen in een villa in het Franse Saint-Jean-Cap-Ferrat. Maar toen de prins in 1949 de Monegaskische troon besteeg, na de dood van zijn grootvader prins Louis II, moest hij de villa verlaten om zich in het paleis van Monaco te vestigen. De prins was nog steeds vastbesloten zijn mooie vriendin te trouwen, maar wist dat als er prins eigenlijk een betere partij aan zijn zijde werd verwacht.

Gisèle kreeg bovendien te maken met de wraakzuchtige oudere zuster van Rainier, prinses Antoinette, die liever zichzelf op de Monegaskische troon zag. Deze Antoinette verspreidde het ene gerucht na het andere over de vriendin van haar broer, om ervoor te zorgen dat ze steeds minder geschikt werd als huwelijkskandidate. Antoinette hoopte naar verluidt dat haar verliefde broer de troon dan zou opgeven, zodat zij de eerste vorstin van Monaco kon worden.
Toen Antoinette rondvertelde dat Gisèle onvruchtbaar was, haalde Rainier zijn vriendin over om zich te laten testen bij een arts. Deze kon echter niet de zekerheid geven dat zij een kind kon baren, en daarmee zag de prins zich genoodzaakt af te zien van zijn trouwplannen. Met een gebroken hart stortte hij zich in een affaire met Grace Kelly.
Gisèle beleefde na de breuk met Rainier nog een romance met Gary Cooper, maar trouwde uiteindelijk met de Franse acteur Raymond Pellegrin. Samen kregen ze een dochter, waarmee duidelijk werd dat het huwelijk met Rainier wél had gekund. Prinses Antoinette is jarenlang persona non grata geweest aan het Monegaskische hof, omdat ze ook het leven van Grace Kelly zuur had proberen te maken. Maar in de afgelopen jaren zagen we deze inmiddels hoogbejaarde dame weer wat vaker bij officiële gelegenheden. Op 28 december hoopt ze haar 90ste verjaardag te vieren. En als ze het aankan zal ze ongetwijfeld aanwezig zijn bij het huwelijk van haar neef Albert met Charlene Wittstock. Maar ik vraag me sinds de verloving wel af of Charlene ook een medische test heeft ondergaan om te kijken of ze kinderen kan krijgen….

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen