Elizabeth record-koningin

Mijn bewondering voor de Engelse koningin heb ik hier nooit onder stoelen of banken gestoken. En die wordt alleen maar met de dag groter. Afgelopen week vierde de Engelse koningin haar 85ste verjaardag en hoewel ze inmiddels dus bij de hoogbejaarden hoort, oogt ze nog heel vitaal. Elizabeth ziet het koningschap als iets voor het leven en zij zal, als het aan haar ligt, doorgaan tot ze niet meer kan. Koningin tot haar dood dus. Dat wil niet zeggen dat ze alles zelf zal blijven doen. Nu al heeft ze flink wat werkzaamheden overgedragen. Elizabeth reikte voorheen alle lintjes persoonlijk uit, maar tegenwoordig wordt dat vooral door Charles gedaan. En ook de bezoeken in het land en aan het buitenland worden minder, terwijl die bij haar zoon juist toenemen. Elizabeth en haar man wonen ook niet meer op Buckingham Palace, al blijft dat wel hun officiële woning. Het grootste deel van de tijd brengt de koningin echter door op Windsor Castle, het enorme kasteel even buiten Londen.

Als de regeringstaken haar op een dag teveel worden, dan kan ze Charles aanstellen als regent. Elizabeth blijft dan formeel het staatshoofd, maar haar zoon neemt haar taken waar. Zo gaat dat in Engeland al eeuwen en niets wijst er op dat ze dat systeem gaan wijzigen. Het gekke is: ik vind het prachtig, maar zou het voor Nederland niks vinden. Wij zijn hier teveel gewend geraakt aan een ander soort monarchie, waar het allemaal wat zakelijker gaat en waar het staatshoofd dus op een gegeven moment plaatsmaakt voor de opvolger. Daardoor missen we wel wat mooie records, maar het zij zo.

Voor Elizabeth stapelen ze zich inmiddels op. Ze is nu al het oudste staatshoofd dat Engeland ooit had. Daarnaast is haar huwelijk met Philip met 64 jaar het langstdurende van alle Engelse royals. Als ze er nog een paar aan weten te plakken gaan ze het record van Juliana en Bernhard verbreken. Die waren maar liefst 67 jaar getrouwd en hadden daarmee de langstdurende huwelijk van een staatshoofd. Philip, die in juni 90 wordt, is de oudste partner van een regerend staatshoofd in de geschiedenis. Maar voor een echt bijzonder record moet Elizabeth nog even wachten. Haar betovergrootmoeder koningin Victoria regeerde maar liefst 63 jaar, zeven maanden en twee dagen en Elizabeth zit nu pas een slordige 59 jaar en drie maanden op de troon. Wil ze het record van Victoria verbreken en de langst regerende Britse vorstin aller tijden worden, dan moet ze dus nog minimaal vier jaar verder. Maar gezien het feit dat haar eigen moeder maar liefst 101 is geworden en Elizabeth een ijzersterke gezondheid lijkt te hebben, zal dat hopelijk wel gaan lukken.

De records van Elizabeth hebben overigens ook zo hun gevolgen voor haar zoon Charles. Hij is nu al langst wachtende kroonprins aller tijden. Onlangs verbrak hij het record van zijn betovergrootvader, de latere koning Edward VII, die maar liefst 59 jaar, twee maanden en dertien dagen moest wachten voordat hij koning kon worden. Zoals het er nu naar uit ziet gaat Charles – die pas koning wordt als zijn moeder sterft – dat record ruimschoots verbreken…