Column Marcvanderlinden

Een vileine Juliana

Het succes van de serie 'Bernhard, Schavuit van Oranje' heeft er voor gezorgd dat we voorlopig nog niet af zijn van dramaproducties rondom de koninklijke familie. Immers: zulke producties krijgen gemakkelijk publiciteit en dus ook gemakkelijk veel kijkers. Helaas blijkt maar al te vaak dat kwaliteit niet altijd het belangrijkste uitgangspunt van de makers is. Soms wordt een productie simpelweg afgeraffeld, zoals 'De Troon'. Een andere keer is het spel van de acteurs zo slecht – zoals bij de serie Juliana – dat zelfs de eerste aflevering niet valt uit te zitten. Bij de film Majesteit ligt dat een stuk genuanceerder: er wordt goed geacteerd en delen van de film zijn prachtig en zelfs ontroerend. Zoals de scènes met prins Claus – een prachtige rol van Jeroen Willems. Wat mij betreft had de hele film over de relatie van de koningin en haar man mogen gaan, inclusief de mooie terugblikken naar hun verlovingstijd en de huwelijksreis. Maar het meest heb ik genoten van de serie Den Uyl En De Affaire Lockheed. Aanstaande zondag, 10 oktober, is de eerste aflevering te zien en ik mocht hem al eerder bekijken.

Ik raad hem van harte aan. Ook in deze serie is er het nodige gedramatiseerd, maar dat heeft men met humor gedaan, waardoor het onderwerp wat luchtigs krijgt. Catherine ten Bruggencate is koningin Juliana en speelt de sterren van de hemel. Ze heeft haar interpretatie van Juliana een tikkeltje vilein gemaakt, maar zonder dat het té is. Bovendien benadert ze de stem van de échte Juliana heel goed en geloof je op een gegeven moment dus ook dat ze Juliana is, net zoals Helen Mirren dat heel goed voor elkaar kreeg in The Queen.
Bernhard wordt in de serie afgeschilderd als een heuse schurk, die zelfs dreigt met een staatsgreep en te pas en te onpas legervrienden inschakelt om zijn positie extra kracht te geven. Maar het allerleukst aan deze serie is de familie Den Uyl. Vader Joop en moeder Liesbeth, rollen van Joop Keesmaat en Debbie Korper, met hun zeven kinderen, die met volle teugen genieten van alles wat er in de roerige jaren zeventig gebeurde, zorgen voor prachtige en zeer vermakelijke televisie.

Natuurlijk is niet alles gelukt. Waar alle acteurs en actrices, of ze nu lijken op de persoon die ze spelen of niet, er in slagen de werkelijkheid te benaderen, lukt dat Roos Ouwehand, die Beatrix speelt, helemaal niet. En ook nu weer wordt onze huidige koningin als een bitse vrouw neergezet, die in haar privéleven praat alsof ze een troonrede voorleest. De makers hebben heel goed op de details gelet – zelfs Juliana’s hondje N’Zara lijkt sprekend, al kon de echte niet blaffen en die in de serie wél. Daardoor is een serie ontstaan waar de VARA trots mag zijn, al blijft het natuurlijk een (rood!) gekleurde benadering van de feiten…

Den Uyl En De Affaire Lockheed wordt zondag 10, 17 en 24 oktober rond 21.00 uur uitgezonden op Nederland 2.