Een staatshoofd heeft weinig keuze

Er zijn mensen die zich nu al druk maken over een mogelijk bezoek van president Trump aan Nederland. Die mensen kan ik geruststellen: het is vooralsnog uitermate onwaarschijnlijk dat de nieuwe president naar ons land zal komen in de nabije toekomst. Maar ik vraag me wel af waarom mensen zich zo druk maken over bijvoorbeeld een mogelijke ontmoeting tussen Trump en onze koning. Wat zou daar mis aan zijn? Donald Trump is een democratisch gekozen staatshoofd van een bevriende natie. Persoonlijke voorkeuren van de meerderheid van de Nederlanders of wie dan ook horen daarbij geen rol te spelen. Dat betekent dat president Trump, áls hij al komt, met alle egards verwelkomd dient te worden.

De koning zal dat zeker doen, maar ongetwijfeld komt daar dan kritiek op. Immers, zodra iemand wat omstreden is, wordt ineens gedaan alsof de koning een fout begaat als hij diegene ontmoet, terwijl Willem-Alexander dan in feite niets meer doet dan zijn functie uitvoeren. Zo wordt hem het biertje met de Russische president Poetin bijvoorbeeld nog steeds nagedragen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten in 2014 een bezoek aan het Russische Sotsji, waar op dat moment de Winterspelen werden gehouden. Ze werden begeleid door een minister, waardoor het hele bezoek sowieso politiek gedekt was. President Poetin besloot om bij het Heineken House langs te gaan. Wat kun je als staatshoofd van een land dan anders dan het staatshoofd van het land waar je op bezoek bent hartelijk ontvangen? Er waren op dat moment geen sancties tegen Rusland. Sterker nog, in 2014 probeerde Nederland juist nog zoveel mogelijk zaken met het land te doen.

Ook nu – na de aanslag op de MH17 en de sancties over en weer – is president Poetin nog steeds een bevriend staatshoofd. Willem-Alexander zou hem dus, zelfs bij een toevallige ontmoeting, vanuit zijn eigen positie niet eens straal voorbij kunnen lopen, als hij dat al zou willen.

We kunnen erop wachten dat er kritiek zal komen als Máxima zich op een dag bijvoorbeeld iets te vrolijk gedraagt in het gezelschap van president Trump of als Willem-Alexander zich charmant opstelt aan de zijde van de nieuwe Amerikaanse first lady. Toen Máxima stond te schaterlachen naast Barack Obama vonden we dat allemaal prachtig, maar nu er een Amerikaanse president is die minder goed ligt bij vele Nederlanders, moet het koningspaar ineens aan andere verwachtingen voldoen. Dat kan natuurlijk niet. Persoonlijke voorkeuren spelen op dit niveau geen rol. En gelukkig maar. Het zou pas ondemocratisch zijn als dat wel zo zou zijn.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen