Een nieuw soort prinses

De recente huwelijken van Europese prinsen met burgermeisje en de aanstaande bruiloft van Kate en William suggereert dat alle meisjes in principe op een dag met een prins kunnen trouwen en dan prinses worden. Op papier is dat zeker mogelijk. Prinsen mogen tegenwoordig uit liefde trouwen. Maar daarmee is nog niet elk meisje geschikt. Afkomst was vroeger de belangrijkste drijfveer bij het sluiten van huwelijken. Hoe meer koningen tussen de voorouders, hoe beter. En zodoende raakten alle vorstenhuizen aan elkaar verwant. De striktheid bij de afkomst zorgde er ook voor dat neven en nichten met elkaar gingen trouwen en dat had bij sommige koninklijke families dramatische gevolgen. Er was eigenlijk maar één reden waarvoor men afweek van de regel dat er binnen eigen kring getrouwd moest worden: geld. Als een koninklijke familie verarmd dreigde te raken werd vooral gezocht naar partners die het geslacht een financiële injectie konden geven.

Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog verdwenen vele monarchieën en de koninkrijken die bleven gingen met de tijd mee. Trouwen met iemand van koninklijke komaf was niet langer nodig. Eerst kwam de lagere adel aan bod en inmiddels zijn de partners van onze prinsen en prinsessen vaak gewone burgers. Maar zij komen meestal nog wel uit vooraanstaande families. Zo trouwden in Nederland maar liefst drie prinsen met dochters van voormalige ministers en kwamen de andere bruiden vooral uit gezinnen waarvan de vaders een glanzende zakelijke carrière hadden opgebouwd. Dat zal ook voorlopig niet meer veranderen. Want hoewel afkomst dus officieel geen rol meer speelt, wordt er nog wel degelijk gekeken uit welk nest zo’n toekomstige prinses komt. Status speelt immers nog altijd een grote rol bij koninklijke families. Maar het aardige is wel dat het tegenwoordig snel kan gaan. Kijk naar de familie van Kate Middleton. Haar voorouders zorgden er steeds voor dat hun kinderen het weer ietsje beter kregen dan zijzelf. En zo konden zij zich langzaam maar zeker losweken van het harde arbeidersbestaan dat zij ooit leidden. Generatie op generatie ging het beter en daar profiteerden eerst de ouders van Kate van, die allebei een opleiding konden volgen. Toen zij besloten om naast hun vaste banen ook een eigen zaak op te zetten, legden ze daarmee de basis voor de goede opleidingen die Kate en hun andere kinderen genoten.
Kate en haar voorouders zijn daarmee prachtige voorbeelden van op eigen kracht geslaagde mensen. En het kan geen kwaad om je daar als monarchie mee te verbinden. Kate gaat als prinses Catherine een nieuwe invulling geven aan het beeld van hedendaagse royals en als ze dat goed doet begeleiden zij en William de oude en zo vaak bekritiseerde Engelse monarchie ongetwijfeld geruisloos richting de 22ste eeuw.