Column Marcvanderlinden

Een nepprins

Met het programma Coming To Holland van SBS6 (elke zaterdagavond) is niks mis. Het is vermakelijk drie mannen te zien die Nederland leren kennen en hopen hier een leuke vrouw te vinden. Volgens de zender zijn het drie prinsen. Van twee geloof ik dat meteen. Mwenda, uit Zambia, straalt ook aristocratie uit. Helaas is er over Afrikaanse adel weinig gedocumenteerd, dus ik kan niet precies controleren uit welk vooraanstaand geslacht hij stamt. Maar ik weet wel iets van de structuren daar en daarom kan ik er mee leven dat Mwenda een prins wordt genoemd. En ook Salauddin is mijns inziens een echte prins, al heet dat in India dan anders, namelijk Nawabzada. Sultan zou zelfs een nog betere term zijn.

Maar de derde persoon in het programma is zo nep als wat. Mario-Max zu Schaumburg-Lippe stamt niet uit een vorstelijke familie en zou zich volgens de Nederlandse wet hier ook nooit prins mogen noemen. Hoe komt het dan dat hij toch als prins wordt gezien, onder andere door SBS6? In Duitsland zijn in 1918 de titels een onderdeel van de familienamen geworden. De achternaam van onze prins Bernhard bijvoorbeeld was tussen 1918 en 1937 Prinz zur Lippe-Biesterfeld.

Maar Bernhard was een echte prins, geboren als telg van een oud geslacht. Adeldom verkrijg je alleen door geboorte of door verheffing en dat is allebei niet het geval bij deze Mario Max. Hij werd geboren als Mario Wagner, maar liet zich door een stokoude prinses, Helga-Lee zu Schaumburg Lippe, adopteren. Over die adoptie en het feit dat zij hem haar hele fortuin naliet doen vele geruchten de ronde, die ik misschien in de toekomst nog wel eens bespreek.

Maar Helga-Lee adopteerde Mario-Max dus en sindsdien noemt hij zich prins omdat zijn achternaam daarmee Prinz zu Schaumburg Lippe werd. Het is een beetje alsof iedereen die hier Prins of Koning als achternaam heeft ook gaat doen alsof hij koning of prins is. Verstandige mensen laten dat wel uit hun hoofd…

Zo niet onze Mario-Max, die helemaal opgaat in zijn rol als prins.

Later trouwde zijn moeder nog met prins Waldemar zu Schaumburg Lippe, die wel een echte prins is, maar bepaald geen goede reputatie heeft en door zijn familie als het zwarte schaap van de familie wordt gezien. In het verleden verscheen deze prins in het nieuws met verhalen als Mein Leben Als Bettler (Mijn Leven Als Bedelaar). Deze Waldemar adopteerde Mario Max opnieuw en roept nu samen met zijn vrouw dat hun zoon een echte prins is. Niet dus. Hij is het niet en zal het ook nooit worden. Hoe graag hij het ook zou willen…