Een Grieks drama

Voor koning Constantijn van Griekenland heb ik altijd veel bewondering gehad. Niet zozeer als vorst, maar vooral als mens. Het lijkt me namelijk nogal wat om geboren te worden om op een dag koning te worden en dan al drie jaar na je troonsbestijging in ballingschap te worden gestuurd om weer zes jaar later je kroon helemaal te verliezen. Het is een beetje alsof je als nieuwe generatie binnen een paar jaar buiten je eigen schuld het familiebedrijf kapot ziet gaan.

Vanaf zijn 27ste was Constantijn koning zonder land. En wat kun je dan? Je kunt proberen je troon terug te krijgen, wat hij ook deed, maar zonder succes. En dan? Voor een deel van de bevolking, die trouw bleef aan de monarchie, blijf je de koning. Voor de anderen, de republikeinen, ben je een man die niet alleen zijn baan – ik noem het liever levensvervulling – is kwijtgeraakt, maar ook zijn vaderland en, niet onbelangrijk, het grootste deel van zijn bezit.

Constantijn heeft dit trieste lot altijd met bijzonder veel klasse gedragen. Hij hield zijn hoofd recht, ondanks de vele pesterijen van de nieuwe Griekse republiek, en bleef daardoor in doen en laten een echte koning. Hij procedeerde jarenlang om persoonlijke bezittingen terug te krijgen en werd door diverse rechtbanken in het gelijk gesteld. Maar Griekenland trok zich niets aan van die uitspraken en weigerde bijvoorbeeld het familiehuis terug te geven, waar zijn ouders en vele andere verwanten begraven liggen. Terwijl dat pand inmiddels op instorten staat, gaf Griekenland de koning liever geld, dat men uit de kas voor natuurgeweld en andere rampen haalde. Constantijn zag zich genoodzaakt deze schadevergoeding meteen in een nieuwe stichting te stoppen, zodat de Griekse bevolking geen slachtoffer zou worden van het vreemde beleid van haar regering.

Pas sinds enkele jaren is hij weer welkom in zijn vaderland. Daardoor kan hij zijn oude dag in elk geval op zijn geboortegrond slijten. Maar ook daarin zit het hem helaas niet mee. Constantijn’s gezondheid laat te wensen over en dat zorgt ervoor dat hij minder van het dagelijks leven in Griekenland kan genieten dan hij zou willen. Wat hem wel goed doet, is dat een groot deel van de Grieken veel milder over hem en de koninklijke geschiedenis zijn gaan denken. Bovendien heeft de koning eindelijk de kans gekregen zijn verhaal te doen, na jarenlang achtervolgd te zijn geweest door propaganda vol leugens van de Griekse regeringen die na de val van de monarchie aan de macht kwamen. Zijn autobiografie werd gratis (!) in een aantal delen verspreid via een grote krant. Over de toekomst van zijn familie hoeft hij zich geen zorgen te maken. Hij heeft behalve twee dochters ook drie zonen en oudste zoon Pavlos trouwde met een steenrijke Amerikaanse, zodat er een financieel zorgeloos leven kan worden geleid. Pavlos en zijn vrouw kregen eveneens veel kinderen, waardoor er altijd een Griekse koninklijke familie zal blijven bestaan, ook al is het dan wel een familie zonder koninkrijk.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen