Column Marcvanderlinden

Een gemiste kans

Wat is dat toch met de viering van 200 jaar Koninkrijk? Er worden leuke evenementen georganiseerd, maar op de een of andere manier wordt de viering nog niet landelijk beleefd. Waar ligt dat aan? Aan het organiserend comité ligt dat niet. Voorzitter Ank Bijleveld en de leden van het comité zetten zich onvermoeibaar in voor alle evenementen die tussen 2013 en 2015 worden georganiseerd. En dat zijn er nogal wat. Lang niet al die evenementen krijgen de aandacht die ze verdienen.

Het Koninkrijks Jeugdparlement in Sint Maarten heeft nauwelijks aandacht in de Nederlandse media gekregen en dat blijft ontzettend jammer. Juist daar ging het om de toekomst van het Koninkrijk met de leiders van morgen. Het beetje aandacht dat dit evenement kreeg, ging vooral over de komst van prinses Beatrix. Eén blad presteerde het zelfs om een fotoverslag te brengen zonder ook maar een foto van het jeugdparlement, wat toch echt de aanleiding van de reis van de prinses was.

Ook andere evenementen kregen te weinig aandacht, naar mijn mening. Ligt dat alleen aan de media? Nee. Er zijn bij deze viering veel partners betrokken, die elkaar ook regelmatig in de wielen lijken te rijden. Er is een Nationaal Comité, een plaatselijk comité en dan spelen ook het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst nog een rol.  Voordat er iets op papier staat, is er heel veel gesproken, vergaderd en veranderd.  En al snel ontstaat een typisch poldermodel van een feest.

Op zaterdag 30 augustus wordt 200 jaar Koninkrijk gevierd in Maastricht. Als meest Europese stad van Nederland moest dit een echt feest worden met een Europees tintje. Niet alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erbij, maar ook het Belgische koningspaar, de president van Duitsland en de groothertog en groothertogin van Luxemburg. Door hun aanwezigheid alleen al een unieke gebeurtenis. Toen André Rieu ook werd opgenomen in het plaatselijke comité, onder leiding van Maria van der Hoeven, was duidelijk dat de beroemde orkestleider een rol zou krijgen bij de viering. En daar leek het ook lange tijd op. André Rieu beloofde dat zijn orkest voor niets zou optreden en maakte een prachtig plan voor een optreden op de Maas. Het spektakel zou ongetwijfeld de wereld zijn overgegaan, want André Rieu is nu eenmaal zo’n beetje de bekendste Nederlander ter wereld en daarmee een fantastisch exportproduct. Zijn show had Maastricht, ons koningshuis en de viering van 200 jaar Koninkrijk internationaal nog eens extra op de kaart gezet. Had, want het optreden van de Koning van de Wals voor de Koningen van Nederland en België gaat niet door. Hoe dat komt, is nauwelijks vast te stellen. De een zegt dat de kosten te hoog waren en de ander zegt dat het koninklijke gezelschap niet genoeg tijd had om het concert bij te wonen. Eigenlijk doet het er niet toe wat precies de oorzaak is. Het is gewoonweg jammer dat het prachtige aanbod van André Rieu niet is geaccepteerd. Een gemiste kans als je het mij vraagt. In plaats van een concert van Rieu wonen de hoge gasten nu een mode- en muziekspektakel op de Markt bij en gaan ze daarna naar het congres Hello World! Reflections On The Netherlands in het theater aan het Vrijthof. Tot slot worden tien minuutjes van het jaarlijkse culinaire spektakel Preuvenemint meegepikt. Natuurlijk wordt het zaterdag in Maastricht wel een feest. Maastricht heeft een leuk programma en de inwoners van de stad weten hoe ze een goed feest moeten bouwen. Ik hoop dat André Rieu er als lid van het plaatselijke comité ook gewoon bij is.