Een bijzonder jaar

We zijn aan 2018 toe en dat zal een bijzonder jaar worden, dat kunnen we nu al zeggen. Het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle gaat natuurlijk het jaar beheersen. Het wordt een echt sprookje, daar ben ik van overtuigd.

De commercie rond dit jonge, leuke en hippe paar draait al op volle toeren. Het is goed dat onze koninklijke families met de tijd meegaan, maar tegelijkertijd moeten koningshuizen toch een bepaalde afstandelijkheid behouden, al was het alleen maar om deze families te onderscheiden van de anderen. De titels, de paleizen, de kleding (wie draagt er nog een hoed of een tiara?) spelen daar allemaal een rol bij.

Als ik de dochters van ons koningspaar zie, kan ik me niet voorstellen dat zij straks ook op pad gaan om overal Nederland te vertegenwoordigen. Toch zullen ze het overtuigend doen. In hoeverre royalty een functie blijft vervullen in een snel veranderende samenleving en een steeds verenigder Europa blijven vragen waarop ik geen antwoord weet. Maar dan zie je weer de gekte rond het derde kindje van William en Kate en weet je: straks zijn dat ook volwaardige en vooral gelóófwaardige royals.

Hoe leuk het ook is om naar de toekomst te kijken, bij het begin van 2018 wil ik het hebben over twee vrouwen die weliswaar nog een prachtige toekomst hebben, maar vooral ook een bijzonder verleden. In januari bereiken prinses Margriet en prinses Beatrix een kroonjaar. Onze vorige koningin wordt 80 jaar op 31 januari, dat zal niemand in dit land ontgaan. Maar dat prinses Margriet op 19 januari haar 75ste verjaardag viert, zal niet iedereen op het netvlies hebben staan.

Samen met de collega’s van tijdschrift Royalty maakte ik twee bijzondere uitgaven over deze vrouwen die, allebei op hun eigen manier, niet alleen internationale visitekaartjes waren voor ons land, maar die hier in eigen land ook veel hebben gedaan voor de gemeenschap. Beatrix moest koningin worden, daar had ze eigenlijk maar weinig over te zeggen. Margriet had er echter zonder problemen voor kunnen kiezen een heerlijk luxeleven aan de Middellandse Zee te leiden, waarbij de belangrijkste beslissing van de dag was hoe laat de lunch geserveerd moest worden en of er witte of rode wijn bij gedronken zou worden. Maar in plaats daarvan zette ze zich onbetaald in voor anderen. Voor Nederlanders, voor Nederland, voor het Rode Kruis. Misschien zag ze het als haar plicht. Het zal ook zeker een mooie invulling zijn geweest, zoals ook Beatrix naast de zwaarte van haar functie ongelooflijk veel mooie momenten heeft kunnen meemaken dankzij haar bijzondere taak. 

Twee powervrouwen dus, die, zoals zoveel vrouwen van hun generatie, veel als vanzelfsprekend hebben gezien en gedaan en daarnaast een gelukkig gezinsleven wisten op te bouwen. Ze worden op hun verjaardagen straks omringd door vele nakomelingen. Ik wens beide prinsessen toe dat ze daar nog jaren in goede gezondheid van mogen genieten. Maar dat wens ik u natuurlijk ook toe. Maak er een mooi jaar van. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen