Column Marcvanderlinden

Druk, druk, druk

Als ik één wijze les heb geleerd in alle jaren dat ik royalty versla, is het wel dat je nooit moet suggereren dat de Oranjes een luizenleventje leiden. Want niets kan de leden van deze familie zo boos maken als die veronderstelling. Ze leiden dan ook geen luizenleventje, maar daarnaast benadrukken ze zelf heel graag hoe druk hun leven wel is. Je kunt haast geen interview met een lid van de koninklijke familie lezen zonder dat ergens staat dat hun leven beheerst wordt door een overvolle agenda. Sla de interviews er maar op na.

Er is geen woord aan gelogen, maar toch vraag ik me weleens af waarom het zo benadrukt moet worden. De actieve leden van het koninklijk huis doen veel en we zien zeker niet alles. Maar ze hebben ook vaak de beschikking over een heel team van mensen die hen allerlei werk uit handen nemen. Druk is daarmee wel een beetje betrekkelijk, omdat heel veel zaken die andere werkende mensen wel moeten doen, voor hen gedaan worden.

De voorzitter van de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen hield afgelopen week een toespraak waarin hij vertelde over een gesprek met prinses Beatrix. Hij had haar gevraagd of ze het nu wat rustiger had, waarop ze reageerde dat ze het alleen maar drukker heeft. Ze was zelfs een beetje verontwaardigd geweest over zijn vraag. Maar toen het gesprek vorderde, bleek dat ze wel meer tijd had voor de kleinkinderen en dat dát dus ook voor de drukte zorgde. Beatrix maakte overigens nog een opmerking die de voorzitter was bijgebleven. In de afgelopen jaren is vaak gezegd dat Koninginnedag/Koningsdag niet meer oubollig moest zijn. Koekhappen en zaklopen zou men niet meer moeten zien. Maar Beatrix had aan de voorzitter verteld dat ze op het kinderfeestje van kleindochter Ariane was geweest en dat de kinderen daar erg hadden genoten van zaklopen. ’Laat ze lekker zaklopen’, had ze eraan toe gevoegd. Dat belooft wat voor Koningsdag 2016 waaraan de prinsesjes zullen deelnemen. Deze dag zal in Zwolle worden gevierd en het is de bedoeling dat Amalia, Alexia en Ariane daar actiever zullen deelnemen. Het zou mij niet verbazen als zaklopen dan gewoon weer op het programma zal staan. Met dank aan Beatrix.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen