Diana in 2017

’Als Diana nu nog had geleefd, dan zou ze twitteren, geretoucheerde foto’s van zichzelf op Instagram plaatsen en voor een enorm bedrag mee hebben gedaan aan Dancing With The Stars. En waarschijnlijk had ze er nog een mislukt huwelijk op zitten.’

De columnist van de Britse krant The Daily Mail was weinig vleiend over hoe Diana’s leven er volgens hem uit zouden hebben gezien als ze niet op 31 augustus 1997 in Parijs was overleden. Dat is wat makkelijk, want Diana leeft niet meer en niemand kan voorspellen hoe haar leven verder zou zijn verlopen. Voor hetzelfde geld had ze de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen en was ze een nieuwe man getrouwd met wie ze intens gelukkig was geworden en misschien nog wel twee kinderen zou hebben gekregen.

Maar ik snap wel waarom de columnist voor de wat negatievere invalshoek koos. In 1997 stond Diana zo op een voetstuk dat het een illusie lijkt dat ze daar altijd op had blijven staan. Ze werd door velen als een soort heilige gezien, terwijl we inmiddels weten dat ze rond haar scheiding zelf ook de nodige streken heeft uitgehaald. En hoe was het met Diana’s populariteit gegaan als ze met een andere man zou zijn getrouwd? Had iedereen het geaccepteerd als ze bijvoorbeeld haar jawoord zou hebben gegeven aan de Pakistaanse chirurg Hasnat Khan of Dodi Al Fayed?  Volgens butler en vertrouweling Paul Burrell had Diana vlak voor haar dood vergevorderde plannen om zich buiten Engeland te vestigen, hoe zouden de Britten dat hebben gevonden?

De bittere gevoelens jegens Charles en Camilla zouden waarschijnlijk in de loop der jaren minder zijn geworden. Charles en Diana hadden vanwege de gedeelde liefde voor hun zoons waarschijnlijk een goede manier kunnen vinden om met elkaar om te gaan. We weten hoe goed de band is die William en Harry met Camilla hebben en waarschijnlijk zou Diana onder invloed van haar zoons milder over haar liefdesrivale zijn gaan denken. Is het heel raar dat ik denk dat Charles en Diana allebei mét hun nieuwe partners op de eerste rij zouden hebben gezeten bij het huwelijk van William en Kate? Misschien denkt u: wat heeft het voor zin om te filosoferen over hoe Diana’s leven eruit zou hebben gezien als ze nog geleefd zou hebben? We krijgen Diana er in elk geval niet mee terug. Maar het heeft wel degelijk zin, want het beeld van Diana dat overheerst, is dat van de bittere, bedrogen prinses die we te zien kregen in 1995 tijdens het televisie-interview dat wereldwijd werd uitgezonden. Later kreeg Diana spijt van dat interview en met haar ex-man Charles had ze al een nieuwe manier gevonden om vriendschappelijker met elkaar om te gaan.

Toen ging ze dood, nog voordat het publiek de kans had gehad de nieuwe, mildere Diana te leren kennen. In het collectieve geheugen is de vete van Diana met Charles en Camilla blijven hangen, terwijl die in werkelijkheid al flink gesust was. Diana’s abrupte dood mag geen aanleiding zijn om ervanuit te gaan dat alles zo was gebleven als ten tijde van haar dood. Het blijft jammer dat we nooit hebben kunnen zien wat ze nog allemaal in haar mars had gehad. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen