De vijand op bezoek?

Eind deze maand komen koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek naar Nederland. Van 28 november tot en met 30 november verblijft het Belgische koningspaar op uitnodiging van koning Willem-Alexander in ons land. De onderlinge relaties tussen de twee landen zijn goed en de twee koningsparen gaan als vrienden met elkaar om. Maar naar de letter van de Belgische wet zijn de Oranjes nog steeds de vijand. Na de afscheiding van België werd er op 24 november 1830 namelijk een decreet uitgevaardigd, die de Nederlandse koninklijke familie uitsloot van alle macht. Letterlijk staat er: Den volksraed verklaert dat de leden van het stamhuys van Oranje-Nassau voor altyd uyt alle magt of gezag in België uitgesloten zyn.

In de negentiende eeuw was zo’n tekst nog te begrijpen. De verhouding tussen landen was anders en Nederland heeft België een flinke poot uitgedraaid bij het verdrag van Londen in 1839. Daardoor kregen ’we’ Limburg terug, moest België een flink deel van onze staatsschuld aflossen en behielden we Zeeuws-Vlaanderen. Maar in de afgelopen eeuw werden de banden alleen maar sterker, eerst via de Benelux en later via Europa. In het buitenland trekken de ambassade van Nederland en de vertegenwoordigers van Vlaanderen samen op. Ikzelf ben ook een product van een Nederlands-Vlaamse alliantie: mijn moeder is Belgische en mijn vader een Nederlander.

Toch is het oude decreet uit 1830 nog steeds geldig. De leden van de Nederlandse koninklijke familie kunnen daardoor in België geen gemeenteraadslid worden, een openbare functie vervullen of zelfs trouwen met een troongerechtigd lid van de Belgische koninklijke familie. Het decreet is daarmee in strijd met de Rechten van de Mens, het is discriminerend, in strijd met diverse andere Belgische wetten en bovenal niet meer van deze tijd. En toch lukt het maar niet om het decreet af te schaffen. In 1993, 2001, 2003, 2007, 2010 en 2014 zijn er voorstellen geweest om het decreet te schrappen. Maar dit werd in de Senaat steeds met een overweldigende meerderheid verworpen. En dus blijven de Oranjes in principe ’persona non grata’ voor alle takken van het Belgische bestuur en zou zelfs een romance tussen een dochter van Willem-Alexander en een van de kinderen van het Belgische koningspaar voor wettelijke problemen kunnen zorgen. Koning Willem-Alexander zal er niet wakker van liggen en koning Filip kan er zelf niets aan veranderen: hij heeft niet de macht om dat te doen. Maar als ze straks met elkaar proosten op de goede banden tussen de twee landen, weten u en ik dat de Belgen de Oranjes toch nog steeds een beetje als de vijand zien…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen