De toekomstige biografen

Het boek van Jolande Withuis, Juliana – Vorstin In Een Mannenwereld, heeft veel stof doen opwaaien. Door alle pijnlijke onthullingen lijkt een beetje ondergesneeuwd te raken dat het een prachtige biografie is, die in mijn ogen eer doet aan de persoon die koningin Juliana was. Jolande Withuis had geen toegang tot het koninklijk huisarchief, maar legde wel de hand op allerlei briefwisselingen van Juliana, waardoor zij toch heel veel inzicht kon krijgen in de hoofdpersoon van haar boek.

Al lezende kreeg ik het gevoel dat toekomstige biografen het moeilijk zullen gaan krijgen. In onze tijden communiceren we heel anders dan vroeger. In de periode dat Juliana jong was, waren brieven de manier om met elkaar in contact te blijven. Op papier deelde men de meest intieme gevoelens met elkaar. Bij beroemde personen werden die brieven uiteindelijk prachtige bronnen voor biografen. Maar wie schrijft er nu nog brieven?

Ik probeer altijd een handgeschreven briefje of kaart te sturen als mensen iets bijzonders in hun leven meemaken. Bij de geboorte van een kind of overlijden van een dierbare vind ik het nu eenmaal beter om te laten zien dat je de tijd hebt genomen om wat gevoelens en gedachten op papier te zetten. Het wordt altijd gewaardeerd, maar ik hoor dan ook steeds weer hoe weinig mensen dit nog doen.

Toch houdt het wat schrijven betreft daarmee wel op. Net als de meeste mensen van nu communiceer ik vooral via e-mail of via berichtjes op de telefoon. Heel makkelijk en vooral ook heel snel, want de ontvanger krijgt het bericht binnen een mum van tijd en kan ook meteen reageren. Maar voor de biografen van morgen is het een ramp. Wie over, zeg maar, 100 jaar wil schrijven over het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima zal waarschijnlijk via via geen brieven meer kunnen vinden waarin onze huidige koning en koningin aan anderen schrijven over hun relatie, hun kinderen of hun persoonlijke besognes. Die gevoelens delen ze ongetwijfeld wel met familie en vrienden, maar het blijft niet bewaard zoals men vroeger brieven wel bewaarde.

Niet alleen voor biografen is deze digitale tijd een ramp, maar ook voor archieven zoals het Koninklijk Huisarchief. Daar wordt alle correspondentie van vele eeuwen Oranjes bewaard. Maar hoe bewaar je berichtjes die via de telefoon verstuurd zijn? En als je het al kunt bewaren, hoe archiveer je dat dan op een manier zodat het voor toekomstige generaties ook duidelijk is? Willem-Alexander lijkt het belang van de geschiedschrijving wel in te zien. Niet zo vreemd, want hij is tenslotte historicus. Daarom maakt hij eens in de zoveel tijd een complete kopie van alle e-mails die hij heeft ontvangen en verstuurd. Die wordt dan weer bewaard in het Koninklijk Huisarchief, wachtend op een biograaf die op dag besluit een boek over koning Willem-Alexander te gaan schrijven…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen