De toekomst van De Eikenhorst

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden hebben gekend, achter zich.

Wat er met de prachtige villa in de bossen van landgoed De Horsten gaat gebeuren zodra het gezin eruit is, is niet bekend. Ik heb lange tijd gedacht dat Constantijn en Laurentien er met hun gezin zouden gaan wonen. Die wonen inmiddels echter ergens anders, in een huis in Den Haag dat ze intensief hebben laten verbouwen. Zouden ze dat alweer willen verlaten? De kinderen zijn gewend in de buurt, zitten daar op school en dan is een verhuizing naar Wassenaar toch een hele verandering. Mijn gevoel zegt van niet.

Aan de andere kant: laat je een kans om op De Eikenhorst te gaan wonen aan je voorbijgaan? De villa ligt zo mooi tussen de bomen en geen enkel huis of paleis biedt zoveel privacy als De Eikenhorst. Constantijn en Laurentien zouden er tot hun dood een heerlijk huis aan kunnen hebben. Dat prinses Beatrix De Horsten in 2017 aan koning Willem-Alexander schonk, heeft daar niks mee te maken. Het landgoed van ruim 400 hectare (ongeveer 800 voetbalvelden) is al sinds 1845 in handen van de Oranjes en kan zonder erf- of schenkbelasting worden doorgegeven van staatshoofd aan opvolger. Op die manier blijft het landgoed één geheel. Willem-Alexander zou de villa natuurlijk ter beschikking kunnen stellen aan zijn broer en diens gezin.

Maar als die er niet gaat wonen, wat dan? Ik vrees dat de villa dan enkele jaren ’leeg’ komt te staan. Dat gebeurde al eerder. In 1996 besloot prinses Christina te scheiden van haar toenmalige echtgenoot Jorge Guillermo. De Eikenhorst werd speciaal voor de prinses en haar gezin gebouwd, op kosten van prinses Juliana. Die wilde haar jongste dochter dichtbij zich hebben wonen en tastte diep in de buidel om dit paleisje in de bossen te laten bouwen. Na het stuklopen van haar huwelijk vertrok Christina echter weer naar het buitenland en kwam de villa leeg te staan. Echt leeg was dat overigens niet. Er was een huisbewaarder, die dus jarenlang op ­koninklijk niveau woonde, op voorwaarde dat hij de boel een ­beetje onderhield en in de gaten hield. Dat zal nu waarschijnlijk weer gaan gebeuren als er op korte termijn geen andere bestemming voor de villa kan worden gevonden. Na enkele jaren zou het dan de woning kunnen worden van prinses Amalia, bijvoorbeeld als zij gaat studeren. Zij zou daar kunnen samenwonen met wat ­andere studenten, om toch nog een beetje het studentenhuisgevoel te ervaren. De Eikenhorst ligt niet ver van studentenstad Leiden, waar de meeste Oranjes hebben gestudeerd. Dat ze, net als haar vader in diens studententijd, in het centrum van de stad gaat ­wonen lijkt me in deze minder veilige tijden niet erg voor de hand liggen…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen