De RVD

Ik schrijf dit jaar al dertig jaar over de Oranjes. Een ongelooflijk lange tijd, waarin ik veel heb bijgeleerd en het nodige heb afgeleerd. Toen ik begon, had de Rijksvoorlichtingsdienst een slechte naam bij journalisten omdat je op bijna elke vraag ’Geen commentaar’ als antwoord kreeg. Maar omdat dat bijna altijd werd gezegd, zagen velen er een poging in om de waarheid niet te bevestigen. Het ’Geen commentaar’ gaf daardoor sommige stukken juist extra betrouwbaarheid. Het duurde lang voordat men dat bij de dienst ook inzag en men soms off the record-antwoorden gaf, zodat de journalist toch beter kon beoordelen of zijn verhaal klopte.

In de loop der jaren is mijn band met de RVD beter geworden en ik weet dat zij het moeilijk hebben. In alle andere monarchieën zit de persdienst in het paleis en werken ze direct voor de koning of de koningin, hier doen ze dat voor de minister-president. Van wat zich in het paleis afspeelt, weet men op het ministerie van Algemene Zaken natuurlijk niet alles. Men moet het dus hebben van de bereidwilligheid van het paleis in hoeverre men open over iets wil zijn. En de Oranjes zijn nu eenmaal best gesloten.

Sinds Beatrix kleinkinderen heeft, stuurt zij met de feestdagen kaarten met een leuke foto van haarzelf te midden van haar kleinkinderen. Vol trots laten veel ontvangers die zien en ik mocht er vaak een foto van maken omdat zij vonden dat veel meer mensen die foto van de gelukkige oma Beatrix zouden moeten kunnen zien. Dat heb ik sindsdien elk jaar gedaan, maar sinds enkele jaren is het een probleem en is er discussie over. Een vervelende discussie, want de RVD is allang geen organisatie meer die alles afdoet met ’Geen commentaar’ en je kunt er terecht voor je vragen over het Koningshuis. Dan is het vervelend als je het over iets niet eens kunt worden.

Ook dit keer hebben Weekend en Royalty, waar ik hoofdredacteur van ben, de foto weer geplaatst. Ik had dat niet gedaan als ik geweten had dat er foto’s vrijgegeven zouden worden. Maar dat vrijgeven ging ook wat vreemd: ze kwamen pas op de verjaardag van de prinses. Daarmee waren ze eigenlijk vooral bruikbaar voor internet en tv. De kranten konden ze pas een dag later in hun printedities laten zien en maandbladen zelfs pas eind februari. Dat zou in dit tijdperk toch anders kunnen, via een embargo? Wel zo eerlijk voor alle media. Weekend had de foto’s dan in het nummer kunnen plaatsen dat op 31 januari verscheen. En in dit nummer de reportage over het verjaardagsfeest. Nu hebben we ze allebei in één nummer en dat voelt een beetje dubbel.

Maar de foto’s zijn zo leuk en ongedwongen dat ik ze u ook weer niet wilde onthouden. We zien Beatrix eindelijk als de dolgelukkige oma die ze is. En wat een leuk stel zijn die kleinkinderen. Ik snap dat hun ouders ze zoveel mogelijk uit de pers willen houden. Maar ook vanuit historisch perspectief zullen deze foto’s later belangrijk zijn, want zoveel zijn er niet van Amalia met haar grootmoeder. Als het aan mij ligt, komen er nog veel meer, omdat de vroegere en toekomstige koningin samen de continuïteit van het koningschap in beeld brengen. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen