Column Marcvanderlinden

De onbekende Mabel

Onbekend maakt onbemind. Het is een oud gezegde en ik stond er onlangs bij stil toen ik op Twitter een bericht las van prinses Mabel. Ik heb veel over deze prinses geschreven en merk ook dat ze bij veel Oranjefans nog steeds niet echt meetelt. Zelf ben ik er nog niet uit wat ik nou precies van haar vind. Mabel heeft bijzondere kwaliteiten, dat is zeker. De wijze waarop ze haar werk doet voor The Elders, een organisatie van wijze oude staatsmannen en -vrouwen, dwingt veel respect en bewondering af. En als ik haar aan het werk zie op het gebied van hiv en aids dan kan ik ook daar absoluut geen kritiek op hebben. Sterker nog: Mabels aanpak is verfrissend én gedurfd. Maar daar staat tegenover dat ik haar bij Koninginnedag vaak een wat geforceerde indruk vind maken.

Ze wil zo graag leuk doen en gevonden worden, dat het niet meer natuurlijk over komt. En ook bij het huwelijk van kroonprinses Victoria waren mijn gedachten over de echtgenote van prins Friso eerder negatief dan positief. Dat ze de Nederlandse mode steunt door bij belangrijke gebeurtenissen creaties van Viktor & Rolf te dragen, valt te prijzen. Maar deze zijn vaak zo opvallend dat Mabel – waarschijnlijk onbewust – de verdenking op zich creëert dat ze in het middelpunt van de belangstelling wil staan. De ‘avondjurkbroek’ – ik kan het niet anders omschrijven – zorgde daar bij het huwelijk van Victoria in Zweden in elk geval voor, al waren de meningen niet al te positief. Ik vind dat de prinses moet kunnen dragen wat ze wil, maar dat ze tegelijkertijd oog moet hebben voor de gelegenheid. Zeker gezien haar relatief onbelangrijke positie aan het Nederlandse Hof – ze is geen lid van het Koninklijk Huis en ze vervult nauwelijks representatieve verplichtingen namens de koningin – zou een iets meer onopvallende verschijning, mijns inziens, gepast zijn. Een door de hele wereld bekeken bruiloft van de Zweedse kroonprinses is niet de gelegenheid voor een experiment op modegebied. Het leidt heel eerlijk gezegd ook de aandacht af van het goede werk dat Mabel doet. En het levert al snel bijnamen op als ‘Malle Mabel’.

De echtgenote van prins Friso verdient beter. Haar werk laat zien dat ze het hart op de juiste plaats heeft én dat ze goed is in haar beroep, anders hadden grootheden als Nelson Mandela, Richard Branson en Jimmy Carter haar nooit aangesteld als directeur van The Elders. Moet Mabel dan voortaan in een stijf mantelpakje acte de présence geven? Nee, natuurlijk niet. Maar misschien moet Mabel zelf weer meer de keuze maken hoe ze bekend wil staan. Als iemand die opvalt met haar verschijning of als iemand die opvalt door de inhoud? Ik weet eigenlijk zeker dat ze voor het laatste zou kiezen. En misschien moet ze ook wat meer open staan voor interviews en dergelijke, zodat we haar een beetje leren kennen en meer over de inhoud te weten komen. Ik ben zeer benieuwd naar deze, min of meer, onbekende prinses. Van haar uiterlijk weten we nu wel genoeg.