De lessen van Victoria

Kroonprinses Victoria van Zweden lijkt weinig terughoudend als het gaat over het meenemen van haar dochtertje Estelle naar officiële gelegenheden. Afgelopen week had het twee jaar oude prinsesje zelfs al haar eerste eigen officiële verplichting. Ze opende met een kus op een betonnen kikker een sprookjesbos. Natuurlijk besefte de kleine Estelle niet wat voor handeling ze verrichtte en dat er over de hele wereld mensen de foto’s van dat schattige moment zouden bekijken. Maar de tactiek van kroonprinses Victoria en haar man Daniel is opvallend.

Immers, de meeste royals – inclusief onze Oranjes – doen er tegenwoordig alles aan om hun kinderen zoveel mogelijk uit de publiciteit te houden. Victoria kiest juist voor het tegenovergestelde. Ze laat voortdurend foto’s en filmpjes van haar dochtertje maken en neemt haar ook mee naar openbare bijeenkomsten. Estelle went zo van jongs af aan aan een leven dat grotendeels in de schijnwerpers zal plaatsvinden.

Dat juist Victoria hiervoor kiest vind ik bijzonder. Victoria zelf werd namelijk in haar jeugd een beetje afgeschermd van de buitenwereld. Haar ouders, koning Carl Gustaf en koningin Silvia, kozen ervoor hun drie kinderen niet te veel in het openbaar te laten verschijnen. Met name Victoria kreeg een grote schok te verwerken toen ze als jongvolwassene ineens wel voor het voetlicht moest treden. Ze werd extra verlegen en kreeg zelfs een negatief zelfbeeld toen ze zag hoe ze in beeld overkwam. Toen er ook nog kritiek in de media kwam op haar wat ’volle’ verschijning, leidde dat zelfs tot anorexia. Victoria ging in therapie, overwon haar eetproblemen en werd een gelukkige vrouw die zichtbaar goed in haar vel zit. Dat zij ervoor kiest haar dochtertje, dat haar ooit zal opvolgen als koningin, nu zo jong al in de openbaarheid mee te nemen, is dus veelzeggend. Of ze gelijk heeft met deze aanpak valt nooit te zeggen. Het geluk van ieder mens is van zoveel factoren afhankelijk. Victoria doet op haar manier het beste, zoals haar ouders dat ooit ook met haar meenden te doen. Opvoeden blijft mensenwerk.