
De lessen van Elizabeth
13 december 2012
Aan de Europese hoven wordt momenteel druk geschreven aan de kerst- en nieuwjaarstoespraken van de koningen en koninginnen. De meeste staatshoofden zien in deze boodschap ieder jaar weer een kans op te roepen tot een betere wereld, verdraagzaamheid en zorg om het milieu. Wie de kersttoespraken van koningin Beatrix naast elkaar legt, ziet dat de strekking door de jaren heen hetzelfde is gebleven. Het is dan ook verwonderlijk dat juist deze koningin de televisie jarenlang buiten de deur heeft gehouden. Ze vond de toespraak meer tot zijn recht komen via de radio. Enkele jaren geleden is ze toch gezwicht voor de modernisering, maar dan wel modernisering á la Beatrix. Sindsdien is er één camera welkom op paleis Huis ten Bosch die de toespraak van de vorstin vastlegt. De camera mag niet gedraaid worden en de toespraak wordt niet nog eens overgedaan om hem vanuit een andere hoek te filmen. Wat voor de kijker toch wat afwisseling in het beeld zou brengen. Wat we dus in feite te zien krijgen, is radio met beelden. Niet helemaal iets van de 21ste eeuw, als u het mij vraagt.
Datzelfde bizarre gedoe zagen we ook bij de beëdiging van ministers in het paleis. Ook daar mocht maar één camera bij zijn en dus zagen we de koningin alleen van achteren. De koningin had op geen enkele manier nog duidelijker kunnen maken dat ze het met de komst van de televisie naar het paleis niet eens was…
We kunnen natuurlijk vergoelijkend zeggen dat de koningin nu eenmaal gewend is om het op haar manier te doen en dat ze nu niet meer hoeft te veranderen. Maar ik vind het eerlijk gezegd een beetje teleurstellend. Van onze koningin – die in zoveel opzichten een moderne vrouw is – mogen we toch best verwachten dat ze oog heeft voor het huidige tijdperk, waarin de media zo’n belangrijke rol spelen? Van de beëdiging van ministers had omwille van de mensen thuis best iets meer show gemaakt kunnen worden. Het belang van de plechtigheid en het aanzien van de functie was er ongetwijfeld door gegroeid. En de kerstboodschap zou wellicht ook door veel meer jongeren worden bekeken als die visueel wat interessanter wordt gemaakt. Kijk naar koningin Elizabeth van Engeland, die haar toespraak heel persoonlijk heeft gemaakt. Ook zij heeft in haar lange leven al vele veranderingen meegemaakt, maar elke keer als er iets nieuws wordt voorgesteld, bijvoorbeeld rond haar kersttoespraak, lijkt ze er in tegenstelling tot Beatrix volledig voor te gaan. De kersttoespraak bevat dan ook muziek, beelden van de koninklijke familie en van belangrijke gebeurtenissen in het jaar. Wie de kersttoespraak van Elizabeth ziet, kijkt naar iets dat gemaakt is in 2012. Aan het hof van Beatrix loopt men helaas jaren achter…