Column Marcvanderlinden

De kroon past echt niet iedereen

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van Koninklijke Asscher, het beroemde Amsterdamse diamantenbedrijf. Directeur Mike Asscher vertelde dat hij me wat bijzonders wilde laten zien. En als Mike dat zegt, dan weet je dat het ook echt bijzonder is. Dit keer overtrof het zelfs mijn stoutste verwachtingen. Asscher heeft een exacte replica laten maken van de kroon van de Engelse koningin Elizabeth, de Imperial State Crown. Compleet met alle diamanten en andere edelstenen. Een kostbaar en precies werkje, maar het resultaat is verbluffend, zo kon ik vaststellen. Waar de echte kroon in de Londense Tower wordt bewaakt, had ik die ochtend in Amsterdam ineens een exacte kopie in mijn handen.

Alles is minutieus nagemaakt, waardoor je het idee hebt de échte in handen te hebben. Het eerste wat opvalt, is hoe zwaar zo’n ding eigenlijk is. De echte kroon weegt bijna een kilo en deze replica ook. Dat lijkt niet veel, maar probeer maar eens een kilo aardappelen langere tijd op je hoofd te houden… Knap dat de inmiddels 86-jarige koningin Elizabeth die kroon nog steeds elk jaar draagt bij de opening van het parlement. Want afgezien van het gewicht moet je ook wennen aan het feit dat je zo’n gevaarte op hebt en ontspannen genoeg kunnen zijn om je hoofd gewoon te kunnen bewegen zonder bang te zijn dat de kroon afvalt.

Natuurlijk is het verleidelijk om hem dan even op te zetten, maar ik heb het echt niet gedaan, zelfs niet toen er niemand bij was. Op de een of andere manier heb ik daarvoor weer te veel respect voor de symboliek van zo’n kroon.

Overigens heeft Engeland meerdere kronen. De koningen en koninginnen van het land worden meestal gekroond met de kroon van Sint-Edward. Koningin Elizabeth kreeg deze kroon bij haar kroning op het hoofd gezet door de aartsbisschop van Canterbury. Persoonlijk vind ik die kroon mooier, maar dat Elizabeth hem sindsdien niet meer gedragen heeft, snap ik ook. Die kroon, van massief goud, weegt namelijk ruim 2 kilo en dat gewicht zorgt naar verluidt voor helse hoofdpijnen voor degenen die hem langdurig moeten dragen. Niet voor niets besloten koningin Victoria en haar zoon, koning Edward VII, dan ook deze kroon maar niet te dragen. Ze kozen voor de lichtere Imperial State Crown, die er toen iets anders uitzag dan nu. Elke regerend koning of koningin laat de kroon namelijk ook een beetje veranderen naar zijn of haar smaak. Zo liet de Elizabeth de kroon iets ronder maken, waardoor hij een wat vrouwelijker uitstraling kreeg. Nóg een reden om de exacte replica die Koninklijke Asscher maakte maar niet zelf op te zetten, overigens. De prachtige en zeer waardevolle (want: echte edelstenen) replica gaat binnenkort naar China, waar hij tentoongesteld zal worden in de winkels waar de diamanten van Asscher verkocht worden. Een mooi eerbetoon aan het feit dat de grootste diamant in deze Imperial State Crown, de Cullinan II, ook uit de Amsterdamse ateliers van Asscher afkomstig is.