Column Marcvanderlinden

De koningin op Twitter?

Afgelopen weekend werd het ineens bekend gemaakt: het koninklijk huis gaat op Twitter. Voor wie nog niet weet wat Twitter is: het is een berichtenkanaal op internet waar je anderen kunt volgen en ook zelf berichten kunt sturen van maximaal 140 tekens. En dat doet het Koninklijk Huis nu dus ook. Eigenlijk zou het beter zijn om te zeggen dat de RVD nu berichten via Twitter gaat sturen, want de koningin doet het niet zelf. Onze koningin heeft weinig met de digitale wereld en heeft zelfs lachend toe gegeven dat zelfs bellen met een mobiele telefoon niets voor haar is. Dat is niet erg maar het verklaart wel een beetje waarom de koningin in haar laatste kersttoespraak een beetje tekeer ging tegen de digitale wereld. Onbekend maakt immers onbemind. Dat de RVD nu berichten over het Koninklijk Huis gaat rondsturen, geeft al aan welk belang er aan wordt gehecht door de mensen om de koningin heen. Nóg leuker zou het zijn als Beatrix zélf zou gaan twitteren en daarmee ook wat prijsgeeft van zichzelf. Maar dat zal wel nooit gebeuren. Maar wellicht doet onze toekomstige koning het straks wel. Hij is goed op de hoogte van alles wat met internet te maken heeft en zou Twitter kunnen gebruiken om nog dichter bij de mensen te komen staan. Na het bezoek van het Fruitcorso in Tiel had hij dan bijvoorbeeld de Tweet: 'Máxima, de kinderen en ik hebben genoten van het Fruitcorso' de wereld in kunnen zenden. En na een recent artikel in de Volkskrant had hij bijvoorbeeld zijn ongenoegen over de fouten in het artikel kunnen uiten. Maar ja, daar moet de minister-president dan weer wel toestemming voor geven, want zoiets valt dan weer onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Zouden we daar niet iets losser in moeten worden? Want in het buitenland kan het wel. Het beste voorbeeld is koningin Rania van Jordanië, die volgers overal ter wereld op de hoogte houdt van de gebeurtenissen in haar leven. Maar ook onze eigen prinses Mabel tweet regelmatig, vooral over de zaken in de wereld die haar aan het hart gaan.

Afgelopen weekend werd het ineens bekend gemaakt: het koninklijk huis gaat op Twitter. Voor wie nog niet weet wat Twitter is: het is een berichtenkanaal op internet waar je anderen kunt volgen en ook zelf berichten kunt sturen van maximaal 140 tekens. En dat doet het Koninklijk Huis nu dus ook. Eigenlijk zou het beter zijn om te zeggen dat de RVD nu berichten via Twitter gaat sturen, want de koningin doet het niet zelf. Onze koningin heeft weinig met de digitale wereld en heeft zelfs lachend toe gegeven dat zelfs bellen met een mobiele telefoon niets voor haar is. Dat is niet erg maar het verklaart wel een beetje waarom de koningin in haar laatste kersttoespraak een beetje tekeer ging tegen de digitale wereld. Onbekend maakt immers onbemind. Dat de RVD nu berichten over het Koninklijk Huis gaat rondsturen, geeft al aan welk belang er aan wordt gehecht door de mensen om de koningin heen. Nóg leuker zou het zijn als Beatrix zélf zou gaan twitteren en daarmee ook wat prijsgeeft van zichzelf. Maar dat zal wel nooit gebeuren. Maar wellicht doet onze toekomstige koning het straks wel. Hij is goed op de hoogte van alles wat met internet te maken heeft en zou Twitter kunnen gebruiken om nog dichter bij de mensen te komen staan. Na het bezoek van het Fruitcorso in Tiel had hij dan bijvoorbeeld de Tweet: ‘Máxima, de kinderen en ik hebben genoten van het Fruitcorso’ de wereld in kunnen zenden. En na een recent artikel in de Volkskrant had hij bijvoorbeeld zijn ongenoegen over de fouten in het artikel kunnen uiten. Maar ja, daar moet de minister-president dan weer wel toestemming voor geven, want zoiets valt dan weer onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Zouden we daar niet iets losser in moeten worden? Want in het buitenland kan het wel. Het beste voorbeeld is koningin Rania van Jordanië, die volgers overal ter wereld op de hoogte houdt van de gebeurtenissen in haar leven. Maar ook onze eigen prinses Mabel tweet regelmatig, vooral over de zaken in de wereld die haar aan het hart gaan.

Zij volgt ook 76 andere twitteraars, waaronder zangeres Annie Lennox, de ontwerpers Viktor & Rolf en haar eigen zusje Nicoline. Haar man Friso heeft ook een account, maar zijn tweets zijn niet voor iedereen te volgen. De Noorse kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit houden ook zelf hun twitter bij al moet je dan wel Noors spreken om het te begrijpen. En dan zijn er nog vele andere interessante twitteraccounts, zoals die van Royalblog.nl of van tijdschrift Royalty. En ik ben er zelf natuurlijk ook te vinden. Ik ben er zelf inmiddels een beetje verslaafd aan en weet dat Twitter nu het medium is waar nieuws vaak het eerste te lezen is. Als u me vindt op twitter, stuur dan vooral een berichtje. Ik probeer altijd te reageren!

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen