Een beetje jaloers?

De komst van koning Mohammed VI naar Amsterdam is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Dagenlang stond er een uitzinnige menigte op de stoep voor het chique Waldorf Astoria hotel, voornamelijk van Marokkaanse Nederlanders die een glimp van de koning wilden opvangen. Er werd uren gewacht en personeel van de koning kwam met thee en koekjes langs. Koning Mohammed, die in Marokko meestal M6 wordt genoemd, leek die aandacht leuk te vinden. Geduldig ging hij bij het verlaten van het hotel met iedereen op de foto, schudde handen en leek alle tijd te nemen voor de mensen die speciaal voor hem gekomen waren. Het geduw, getrek, de handen op schouder, de zoenen op zijn wang: hij onderging het allemaal geduldig.

Er zijn mensen die het meer het gedrag van een rockster noemden dan van een koning. Maar is dat erg? Ook een koning moet aan pr doen en deze lijkt goed begrepen te hebben hoe hij met zijn fans om moet gaan. Hij mag dan een van de rijkste staatshoofden ter wereld zijn, zo op de Amsterdamse Herengracht maakte hij een heel gewone indruk. De omwonenden klaagden echter over de overlast. Niet alleen de massa op straat, maar ook het vele personeel had voor overlast gezorgd. De Herengracht en de Keizersgracht zouden een tijdlang geblokkeerd zijn geweest en de drukte was de bewoners ook niet bevallen.

Tja, dan moet je misschien niet in het centrum van Amsterdam gaan wonen. De Nederlandse hoofdstad presenteert zich als wereldstad en als je dat wilt zijn, krijg je af en toe bezoek van beroemdheden, met alles wat daarbij komt kijken. Toen de Amerikaanse president Obama hier was, moesten complete straten afgesloten worden en werd er zelfs een marineschip voor zijn hotel in Noordwijk aan Zee gelegd. Van de president zelf was voor gewone stervelingen niet eens een glimp op te vangen. Niemand die daarover klaagde, iedereen vond het de normaalste zaak van de wereld…

Anderen vonden de wijze waarop M6 zich in Amsterdam gedroeg een beetje vreemd. Het klopt dat we koningen zich maar zelden zo gemakkelijk tussen ’gewone’ mensen hebben zien bewegen als koning Mohammed. Maar is het dan verkeerd? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen én mogen niet eens gefotografeerd worden als ze de PC Hooftstraat bezoeken, laat staan dat ze met iedereen voor selfies poseren. M6 deed het gewoon wel. En stel dat Willem-Alexander en Máxima bij hun vakantieadres kopjes koffie laten serveren en stroopwafeltjes laten uitdelen? Dat zouden we toch geweldig vinden? Misschien was dat dan ook wel precies het onaangename gevoel dat het bezoek van koning Mohammed opriep: we zouden het stiekem best leuk vinden als ónze koning het net zo zou doen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen