Column: Keizers’ Wals

Het zal u niet ontgaan zijn als u Weekend heeft gelezen: ik was bij André Rieu in Sun City. Na het staatsbezoek aan Qatar vloog ik door naar Zuid-Afrika voor een paar dagen vakantie en dat viel mooi samen met de tournee van onze meest beroemde landgenoot ter wereld. Een mooie kans dus om André te interviewen én om eindelijk eens een concert van hem mee te maken. Het decor had niet koninklijker gekund. André verbleef in de King's suite van het hotel The Palace of the Lost City. Het is een van de mooiste hotels ter wereld en Sun City is een klein en superveilig 'koninkrijkje van vermaak', niet ver van Johannesburg. De concertzaal ligt vlak naast het hotel en daar kregen we een typisch Rieu-concert te zien, vol ontroering, plezier en verrassingen. Ik keek mijn ogen uit en realiseerde me weer eens dat Rieu in andere tijden waarschijnlijk aan de diverse Europse hoven had gespeeld. Want als er één dans echt koninklijk is, dan is het wel de wals.

U kunt zich vast wel voorstellen hoe dat er zo’n 100 tot 150 jaar geleden uit moet hebben gezien, toen koninginnen en prinsessen in prachtige avondjurken over de vloer leken te zweven op de muziek van Strauss junior en senior. Een groot aantal walsen en polka’s werd gecomponeerd ter ere van de Oostenrijkse keizer of keizerin. Het meest beroemd is misschien wel de Kaiser Waltz, die in 1889 gecomponeerd werd door Johan Strauss jr.. De originele titel was Hand In Hand en het stuk was bedoeld als cadeau van keizer Franz Jozef – de man van keizerin Sissi – aan de Duitse keizer Wilhelm II. Het muziekstuk werd gezien als een toast op de vriendschap tussen de twee landen. Uiteindelijk werd besloten om het stuk Kaiser Waltz te noemen omdat het op beide keizers kon slaan. Dat zorgde echter voor problemen omdat beide keizers het zeer eervol vonden dat er een stuk naar hen vernoemd was. En dus eigende de Duitse keizer het stuk zich meer toe door te eisen dat de eerste opvoering in Berlijn zou plaatsvinden. De Oostenrijkse keizer nam wraak door bij het vrijgeven van de bladmuziek de Oostenrijkse keizerskroon daarop te laten afdrukken…

Met beide keizerrijken liep het overigens slecht af. Franz Jozef stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog, die uiteindelijk het einde van het Oostenrijkse keizerrijk zou betekenen. En ook het Duitse keizerrijk ging ten onder na die oorlog en keizer Wilhelm vluchtte naar Nederland, waar hij tot zijn dood in 1941 in Huis Doorn verbleef. De muziek leeft echter voort, onder andere dankzij Rieu. En tijdens het concert in Sun City waande ik me heel even in de tijd van Franz Jozef en keizerin Sissi….

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen