Column Marcvanderlinden

Column: Goedkope kroonprins

’Arme prins Charles’, wordt vaak gezegd. Al zo lang in de wachtkamer, met een beetje pech zal hij pas koning worden als hij eigenlijk zelf al bejaard is. En inderdaad: op 14 november 2013 wordt hij 65 jaar en de kans is groot dat hij dan nog steeds niet is geworden waar hij zijn hele leven op wacht: koning van het Verenigd Koninkrijk.

Maar om het nou over árme Charles te hebben gaat ook wel weer wat ver. Want juist dankzij het feit dat Charles al zo lang in die ’wachtkamer’ zit heeft hij een enorme rijkdom vergaard. In het Britse koninkrijk krijgt de beoogde opvolger geen inkomen van de staat. Hij heeft echter wel het vruchtgebruik van het hertogdom Cornwall. Dat is al eeuwenlang zo geregeld. En dat vruchtgebruik is voor de prins zeer lucratief gebleken.

Vanaf zijn derde – toen zijn moeder koningin werd – ontvangt hij de opbrengst van de landerijen en de pacht van de boeren. Dat is al bijna zestig jaar dus! En dat heeft van de prins een van de rijkste mannen van Engeland gemaakt. Het hertogdom bezit zo’n 54.000 hectare land, wat overeenkomt met een derde van de provincie Utrecht. Het bestaat uit landerijen, boerderijen, huizen en andere gebouwen en alle pacht-, huur- en andere opbrengsten vloeien in de zakken van de prins. En als iemand in het hertogdom overlijdt die geen nabestaanden heeft en geen testament achterlaat, heeft Charles ook recht op die erfenis. De prins geeft dergelijke nalatenschappen echter altijd door aan een goed doel. Van de andere inkomsten betaalt hij zijn overigens zeer riante levensstijl en zijn personeel. In 2010 verdiende de prins bijna 20 miljoen euro. Daarover betaalt hij netjes zo’n 40 procent belasting en daarnaast gaat er een groot deel naar de goede doelen die de prins steunt. Prins Charles heeft een passie voor het platteland en heeft zich in de afgelopen jaren enorm ingezet voor duurzame landbouw en veeteelt. Dankzij zijn visie is het hertogdom een groot commercieel succes. En dat heeft ook gevolgen voor de medewerkers van de prins. Zijn secretaris verdient bijna het dubbele van wat die van koningin Elizabeth verdient. Andere personeelsleden hebben het eveneens beter bij de toekomstige koning dan bij diens moeder. Charles kan dankzij zij riante inkomsten ook een flinke spaarpot opzetten voor zijn zoons William en Harry, zonder dat het de belastingbetaler ook maar een cent kost. En mocht Charles ooit koning worden, dan krijgt William natuurlijk het vruchtgebruik van het hertogdom, want dat is traditiegetrouw bedoeld voor de beoogde opvolger. William zal er, naar verwachting, echter veel minder lang van kunnen profiteren dan zijn vader…