Bizar verhaal

Wie zich verdiept in de geschiedenis van de vorstenhuizen komt er al snel achter dat er vele complottheorieën en geruchten rond koningen en koninginnen hangen. Dat is al eeuwen zo. Het heeft met de magie van royalty te maken én met het feit dat koningin en koninginnen, en hun familieleden, nu eenmaal graag wat verborgen willen houden. Ik zal dan ook de laatste zijn die zegt dat complotten of geruchten nooit waar kunnen zijn. Een mooi bewijs zijn de buitenechtelijke dochters van prins Bernhard. Jarenlang werd ontkend dat de prins buitenechtelijke kinderen had, totdat hij het zelf na zijn dood bekend liet maken.

Elke keer als dat gebeurt, melden zich weer mensen die denken ook af te stammen van een royal. Ik ben in de afgelopen jaren heel vaak benaderd door mensen die zeker weten dat een bepaalde koning of prins hun vader was. Meestal hebben ze daar geen enkel spoortje bewijs voor, behalve dan dat er misschien wat uiterlijke gelijkenissen zijn. Afgelopen week hoorde ik opnieuw een bizar verhaal, nu met prinses Beatrix in de hoofdrol. Een Amerikaanse man, Joseph Paul Stalcup, beweert haar zoon te zijn. Hij zegt zelfs een geboortebewijs te hebben waarop de naam van Beatrix staat. Hij is geboren in 1958 en hoewel Beatrix in die periode vaak is gefotografeerd en allesbehalve zwanger was, weerhoudt dat hem er niet van haar toch zijn moeder te noemen.

Hij weet ook wie zijn vader was: niemand minder dan wijlen prins Rainier van Monaco! Enkele jaren geleden veranderde deze man zijn achternaam in De-Grimaldi, verwijzend naar het prinselijk geslacht dat al eeuwen Monaco regeert. Kennelijk kan dat zomaar. En sindsdien noemt hij zich ook prins. De Amerikaanse krant Santa Fe New Mexican berichtte onlangs over deze man, die overigens geen enkel bewijs levert voor zijn koninklijke afstamming. Wel beweert hij dat prinses Caroline van Monaco hem in hoogsteigen persoon, bij een toevallige ontmoeting, heeft verteld wie zijn ouders zijn.

Hoewel hij dus beweert de zoon te zijn van een voormalig Nederlands staatshoofd, richt hij zijn pijlen vooral op Monaco. Zo zouden er al vijf aanslagen op zijn leven zijn geweest door mensen die banden hebben met prins Albert. Overigens zou hij, naar eigen zeggen, uitgenodigd zijn voor het huwelijk van prins Albert en Charlène, maar werd hij vooraf gewaarschuwd dat hij daar vergiftigd en daarna van het balkon gegooid zou worden. Enfin, naarmate het verhaal langer werd, werd het steeds ongeloofwaardiger. Nu kun je natuurlijk besluiten zo’n verhaal niet te brengen. Maar ik ben het daar niet mee eens. Allereerst is het een uitermate vermakelijk verhaal, omdat het aantoont dat er heel wat gekkies rondlopen die van alles beweren. Maar juist dit soort mensen zegt altijd dat hun verhaal bewust uit de media wordt gehouden omdat de journalisten ook in het complot zitten. Ik schrijf het dus wel op, maar met de aantekening dat ik de bewuste meneer adviseer snel hulp te zoeken. De enige aristocraat waar hij wellicht wat mee heeft, is baron von Münchhausen, die ook een meester was in het vertellen van verzonnen verhalen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen