Bijzondere familiebanden

De Engelsen zouden prins Carlos ’well connected’  noemen. En daar is niets van gelogen. Prins Carlos heeft familierelaties waar menigeen zeer jaloers op zou zijn. De oudste zoon van prinses Irene, de nieuwe Hertog van Parma, is verwant aan zo’n beetje alle vorstenhuizen van Europa. Zijn stamboom is dan ook heel indrukwekkend. Hij stamt af van koningen en keizers en onder hen zijn heel beroemde figuren zoals tsarina Catherina de Grote, de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia en de Franse Zonnekoning Lodewijk de Veertiende.

Maar we hoeven niet heel ver in de geschiedenis terug te gaan om alle familiebanden van Carlos en zijn broer en zusjes te tonen. De banden met de Nederlandse koninklijke familie zijn voor iedereen duidelijk. Maar hoe zit het met de andere familierelaties? Via zijn moeder prinses Irene is Carlos verwant aan de vorstenhuizen van Noord-Europa. Carlos is een afstammeling van koning Willem I en deze voorouder deelt hij met koningin Margrethe van Denemarken, koning Harald van Noorwegen en koning Albert van België. Met de Luxemburgse groothertog is hij zelfs dubbel verwant. Want Henri van Luxemburg is niet alleen een afstammeling van koning Willem I, via zijn moederskant, ook via vaderskant zijn er banden. Henri is kleinzoon van prins Felix van Bourbon Parma, de broer van Carlos grootvader Xavier. Dankzij de overgrootvader van Carlos, Robert van Parma, zijn er vele familierelaties. Deze hertog had namelijk 24 kinderen bij twee vrouwen. Een van die kinderen was prinses Zita, die trouwde met Karl van Oostenrijk. Zij zouden samen de laatste keizer en keizerin van Oostenrijk worden. Hun oudste kind, Otto von Habsburg (98), is dus een volle neef van Carlos’ vader, de woensdag overleden Carlos Hugo.

Anna de Bourbon Parma, ook een volle nicht van de overleden Carlos Hugo, trouwde in 1948 met koning Mihai van Roemenië. Hoewel zij beiden nog in leven zijn is het gezien hun hoge leeftijd – Mihai is 88 jaar en Anna is 86 jaar – niet aannemelijk dat zij de bijzetting van neef Carlos Hugo zullen bijwonen. Maar in Parma, waar op 28 augustus de bijzetting van de hertog plaatsvindt, worden wel veel andere verwanten verwacht. Met Carlos, die burgermeisje Annemarie Gualthérie van Weezel trouwde, komt dus wel een einde aan een mooie traditie dat de familie Bourbon Parma zich door huwelijken lieerde aan andere vorstenhuizen. Maar in deze tijden helpt zoiets alleen niet meer. Carlos, de nieuwe hertog van Parma, zal naast de indrukwekkende stamboom die hij heeft vooral ook zelf iets moeten bereiken. Maar het helpt natuurlijk wel een beetje als half koninklijk Europa familie van je is…