Barones Linda de Mol?

In Nederland kan bijna niemand meer in de adelstand worden verheven. Alleen bij iemand die lid wordt van de koninklijke familie kan dat gebeuren. In meer dan vijftig jaar is dat slechts bij twee personen gebeurd: Claus von Amsberg en Máxima Zorreguieta. De rest van de nieuwkomers in de koninklijke familie kreeg geen eigen titel. Laurentien mag zich sinds haar huwelijk met prins Constantijn wel prinses (laten) noemen, maar feitelijk is ze dat niet.

De adel groeit dus nauwelijks in Nederland en omdat titels ook nog eens alleen in mannelijke lijn kunnen worden doorgegeven, sterven adellijke geslachten regelmatig uit. In andere landen komt er wel nieuwe adel bij. Dat heeft wel wat, vind ik. In België wordt elk jaar een lijst bekendgemaakt van nieuwe graven, ridders en baronnen. De deze week overleden muzikant Toots Thielemans werd in 2001 door koning Albert baron gemaakt en ook zijn landgenoot Eddy Merckx, de beroemde wielrenner, voert die titel nu. Zangers Will Tura en Adamo zijn ridders. Voor de goede orde: ze hebben de adellijke titel ridder gekregen en dat is niet vergelijkbaar met iemand die een ridderorde heeft gekregen. Iemand die Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is, mag geen ridder aan zijn naam toevoegen, terwijl Will Tura dat wel mag. In Engeland krijgen politici vaak een adellijke titel als ze afscheid nemen. Magaret Thatcher werd bijvoorbeeld baroness Thatcher of Kesteven na haar vertrek als premier.

Stel dat zoiets in Nederland ook nog zou bestaan, dan hadden we waarschijnlijk in Nederland graaf Joop van den Ende, ridder Richard Krajicek en barones Mies Bouwman, om maar eens drie voorbeelden te geven. Het heeft ook wel iets eerlijks en moderns. Want de mensen die nu nog een adellijke titel kunnen voeren, hebben dat te danken aan een verre voorouder die destijds heel wat heeft gepresteerd. Zijn daden hebben ervoor gezorgd dat zijn nakomelingen nog steeds het aanzien hebben van een adellijke titel. Ze hebben er zelf niets voor hoeven doen. In België bestaat naast die oude adel dus ook de nieuwe adel van mensen die zelf hun titel hebben verdiend. Het belangrijkste verschil is dat de oude adel de titel nog steeds kan doorgeven, terwijl de nieuwe adel een persoonlijke titel krijgt, die niet aan kinderen kan worden doorgegeven. En waar de oude adel het vaak erg belangrijk vindt dat de (niet zelf verdiende) titel overal wordt vermeld, is de nieuwe adel vaak terughoudender met het gebruik. Als je heel je leven ’gewoon’ Toots Thielemans bent geweest, is het moeilijk om ineens als baron Thielemans door het leven te gaan. Maar juist die bescheidenheid siert de nieuwe adel…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen