Apeldoorn?!

Dat was even slikken, toen ik hoorde dat Koninginnedag 2009 alleen in Apeldoorn gevierd zal gaan worden. Begrijp me goed, er is niks mis met deze stad. Het is zelfs een van de mooiste steden van ons land, met prachtige bossen en huizen. Maar voor mij is het wel: alweer Apeldoorn. De laatste jaren wordt zo’n beetje elk Oranjefeest in en om Paleis Het Loo gevierd en daar probeer ik dan natuurlijk bij te zijn. Ik ken Paleis Het Loo en de omgeving daardoor bijna beter als mijn eigen huis. Het leuke van Koninginnedag is voor mij dat ik óók kennis maak met plaatsen waar ik normaal niet zo snel zou komen.

Dat was even slikken, toen ik hoorde dat Koninginnedag 2009 alleen in Apeldoorn gevierd zal gaan worden. Begrijp me goed, er is niks mis met deze stad. Het is zelfs een van de mooiste steden van ons land, met prachtige bossen en huizen. Maar voor mij is het wel: alweer Apeldoorn. De laatste jaren wordt zo’n beetje elk Oranjefeest in en om Paleis Het Loo gevierd en daar probeer ik dan natuurlijk bij te zijn. Ik ken Paleis Het Loo en de omgeving daardoor bijna beter als mijn eigen huis.
Het leuke van Koninginnedag is voor mij dat ik óók kennis maak met plaatsen waar ik normaal niet zo snel zou komen.

Ik ben door de viering van 30 april in de twintig jaar dat ik dit doe al in de meest uiteenlopende gebieden van ons land geweest. In de laatste jaren is het zelfs al een traditie geworden om de avond ervoor, op 29 april, met collega Peter van der Vorst in de stad waar Koninginnedag wordt gevierd, neer te strijken. We eten dan een hapje, kijken even rond en slapen in een hotel waar je anders toch nooit zo komen. En dat is altijd leuk en gezellig.

Maar nu wordt het dus Apeldoorn.  Meteen na de bekendmaking meteen maar even Hotel De Keizerskroon gebeld om twee kamers te reserveren. Eén voor Peter en één voor mij, zodat niemand er iets van zal gaan denken! We zetten de traditie maar voort, ook al kennen we Apeldoorn én het hotel al. En het zal ongetwijfeld weer gezellig worden. Dat de Koningin voor deze stad heeft gekozen is overigens best logisch. Op 30 april is het 100 jaar geleden dat haar moeder, koningin Juliana, werd geboren. Zij bracht het grootste deel van haar jeugd door in Apeldoorn. En op 30 april viert Pieter van Vollenhoven, al decennialang een inwoner van Apeldoorn, er zijn zeventigste verjaardag. Juliana en Pieter kan ik gerust twee buitenbeentjes van de koninklijke familie noemen, omdat genoegzaam bekend is dat ik een zwak voor beiden heb. Ze vonden elkaar ook, in de humor en hun liefde voor gek doen. Dat Pieter, een gewone burgerjongen, met Margriet kon trouwen, was dan ook aan Juliana te danken.  Ik hoop dan ook dat Apeldoorn komende Koninginnedag de herinnering aan Juliana levend zal houden en tegelijkertijd een mooi eerbetoon voor Pieter zal organiseren. Gezien de ervaring die men in de stad heeft met het organiseren van Oranjefeesten zal dat wel helemaal goed gaan komen. De koninklijke familie kan na de openbare viering bovendien meteen zelf aan de borrel, op het jachtslot Het Oude Loo. Dit prachtige kasteeltje is de plek waar de Oranjes vele weekenden per jaar doorbrengen. Apeldoorn is dan ook ’thuis’ voor de hele koninklijke familie te noemen, en dus niet alleen voor prinses Margriet en haar gezin.