Amalia bij de HEMA?

Koning Willem-Alexander haalde het wereldnieuws met zijn interview over zijn ’geheime’ werk bij de KLM. Ik zet bewust geheim tussen haakjes, want het was algemeen bekend dat hij daar als piloot werkte om de vlieguren te halen die nodig zijn voor zijn brevet. Wat wel nieuws was, was dat hij over zijn werk vertelde. Dat had hij nooit eerder gedaan.

Hij gaf duidelijk aan waarom dit werk voor hem zo belangrijk is. ’Voor mij is het belangrijkst dat ik een hobby heb waar ik me volledig op moet concentreren. Je hebt een vliegtuig, passagiers en een bemanning. Daar draag je verantwoordelijkheid voor. Je kunt je problemen van de grond niet meenemen naar boven. Je moet je even volledig los schakelen en ergens anders op concentreren. Dat is voor mij de grootste ontspanning van het vliegen’, aldus Willem-Alexander in De Telegraaf. De motivering is belangrijk, want het ligt niet voor de hand dat iemand als hobby een baan erbij neemt. Maar om te vliegen heb je nu eenmaal een vliegtuig nodig. Als de koning een leeg vliegtuig zou besturen alleen maar om zijn vlieguren te halen, zou dat bovendien zeer kostbaar en milieuonvriendelijk zijn.

Bovendien vind ik het ook wel wat hebben dat de koning twee keer per maand meedraait tussen gewone Nederlanders. Het zorgt er alleen maar voor dat de koning nog meer connectie heeft met het gewone leven dan zijn voorgangers.

Maar eerlijk gezegd sloeg mijn fantasie wel een beetje op hol, want nu de koning bij de KLM werkt, ligt de weg vrij voor andere hobby’s of bijbaantjes. Amalia komt binnenkort op een leeftijd dat veel van haar klasgenootjes een bijbaantje nemen om zo wat extra geld te verdienen. Meisjes van zestien, zeventien gaan vaak in een supermarkt werken of bij de HEMA. En wat zou het grappig zijn als de prinses dat ook doet. ’Goedemiddag, mag ik uw bestelling?’, horen bij de bestelpaal van de McDrive en dan bij het betaalvenster Amalia te zien staan. Of de krant die bezorgd wordt door de toekomstige koningin der Nederlanden. Eerlijk, ik zou het geweldig vinden.

Een koningshuis wordt vaak verweten geen idee te hebben van wat er werkelijk in het land leeft. Dit soort hobby’s zorgen ervoor dat de Oranjes dat op natuurlijke wijze nog beter te weten kunnen komen. Maar het is natuurlijk geen verplichting. Als Amalia zich als hobby liever, net zoals haar grootmoeder, in een atelier opsluit om te beeldhouwen of te schilderen is het natuurlijk ook goed. Een hobby kies je tenslotte zelf.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen