Column Marcvanderlinden

Alleen nog maar koninginnen!

Afgelopen week stemden alle landen waarvan koningin Elizabeth het staatshoofd is in met een plan van de Britse premier Cameron om de regels voor de troonsopvolging te wijzigen. Hij koos voor een goed moment; nog voor het eerste kind van William en Kate is geboren. Hun oudste kind zal, of het nu een meisje is of een jongen, op een dag het Britse staatshoofd worden. En daarmee komt een einde aan de regeling van 1701, waarin zoons voorgaan op dochters bij troonsopvolging.

Het was destijds koning-stadhouder Willem III die de regels voor de opvolging vastlegde en 310 jaar lang veranderde daar niets aan. Katholieken waren voor uitgesloten van opvolging en mannen kwamen eerder in aanmerking voor de troon dan vrouwen. De discriminatie van katholieken als huwelijkspartner voor de Anglicaanse troonopvolgers ging zelfs zo ver dat een troongerechtigde wettelijk dood werd verklaard als hij of zij toch trouwde met een katholiek. Een partner met elk ander geloof was wel toegestaan, al moet er voor de volledigheid wel bij worden gezegd dat men er in 1701 waarschijnlijk geen rekening mee hield dat andere geloven dan het christelijke in het Britse koninkrijk ooit serieus zouden worden genomen. De nieuwe regels maken dat er een einde komt aan een vorm van discriminatie die niet meer van deze tijd is. Maar tegelijkertijd dacht ik: zou het niet nog mooier zijn om de regels zo aan te passen dat alleen nog maar vrouwen op de troon kunnen komen?

In een wereld die nog altijd grotendeels door mannen gedomineerd wordt, zou het een verrassende wending zijn om principieel te kiezen voor een vrouwelijk staatshoofd. Vrouwen zijn volgens mij veel geschikter voor deze taak dan mannen. Ze zijn diplomatieker, charmanter en hebben meer glamour. Alles wat een perfect staatshoofd nodig heeft. In Nederland weten we inmiddels al niet anders meer. Sinds 1890 hebben we een vrouw als staatshoofd en daardoor zal het heel erg wennen zijn als we straks weer een koning krijgen. Datzelfde geldt voor Engeland, waar Elizabeth al bijna zestig jaar op de troon zit. De koningin blijft tot haar dood op de troon, waarbij de kans bestaat dat ze zelfs haar oudste zoon overleeft, die volgende week alweer zijn 63ste verjaardag viert.

Praktisch is mijn voorstel voor alleen nog maar koninginnen overigens niet, want Beatrix kreeg alleen maar zonen en haar zus Margriet ook, dus bij ons is het gewoonweg onmogelijk. Maar op een dag zullen zo’n beetje alle Europese monarchieën een koningin hebben. Want dan regeert Amalia in Nederland, Elisabeth in België, Ingrid in Noorwegen en Leonor in Spanje. Als het eerste kindje van William en Kate en dat van Victoria van Zweden dan ook nog meisjes worden, heeft moeder Natuur een handje geholpen bij het laten uitkomen van mijn droom. Dan heeft alleen Denemarken een koning, aangezien het oudste kind van de huidige kroonprins Frederik een jongetje is. Tot die tijd moeten de mannen die voor die tijd op de troon komen er natuurlijk wèl voor zorgen dat de monarchie blijft voortbestaan…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen