Column Marcvanderlinden

Al een beetje Koninginnedag

De VVV van Midden-Limburg verheugt zich erg op de komst van de koninklijke familie naar Weert en Thorn om daar Koninginnedag te vieren. En om alvast te laten zien hoe mooi beide stadjes en de omgeving zijn werd een aantal journalisten uitgenodigd om alvast een kijkje te kunnen nemen. Een goed initiatief, want op 30 april komt er door de drukte meestal maar weinig van de omgeving bekijken.

De VVV had geluk, want alles zat mee op die dag in februari. Het was prachtig weer, het gezelschap was goedgemutst en iedereen leek zijn beste beentje voor te zetten bij de ontvangst. En dat je in Limburg lekker kunt eten werd al in de eerste minuten duidelijk. Want na de begroeting door de burgemeester van Weert was er een flinke punt vlaai. We waren de eersten die de vlaai, die speciaal voor Koninginnedag is bedacht, mochten proeven. Hij is erg zoet kan ik verklappen, maar wel mooi oranje! Meteen na de koffie kwamen de eerste glaasjes bubbels op tafel, vergezeld van hartige hapjes. En toen hadden we alleen nog maar de molen van Weert gezien.

In de mooie Sint-Martinuskerk van Weert kreeg ik een uitgebreide rondleiding van de 78-jarige Thieu, die nog mee had gemaakt dat de toren van de kerk na een flinke storm was ingestort. De Oranjes zullen de kerk waarschijnlijk overslaan op Koninginnedag, maar ze missen dan wel een prachtig bouwwerk.

In Thorn was het even slikken, want burgemeester Strous vertelde daar tot verbijstering van de andere aanwezige Limburgers dat de inwoners van onze meest zuidelijke provincie ’niet zo koningsgezind’ zijn. Er begonnen wat mensen ongemakkelijk op hun stoel te draaien, wat nog erger werd toen de burgemeester het voor de Duitse media nog eens herhaalde…

Bij de lunch in restaurant De Grote Hegge kwamen allerlei mensen naar mij toe om hun verontschuldigingen aan te bieden voor de woorden van de burgemeester. Een beetje vreemd, want van mij mag hij het zeggen. Stiekem hoop ik zelfs een beetje dat hij het durft te herhalen bij de begroeting van de koningin op 30 april, omdat dat voor een beetje reuring zou zorgen op die dag. Maar ik verwacht dat de burgemeester die dag de koningin en haar familie namens alle inwoners van Maasgouw, waar het stadje Thorn deel van uitmaakt, welkom zal heten zonder zijn kritische woorden.

De dag in Thorn werd besloten met een mooie koninklijke rondrit per paardentram door het witte stadje, dat maar liefst 800 jaar een zelfstandig vorstendom was dat steevast geleid werd door een vrouw. Op 30 april krijgt Thorn haar vorstin terug!

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen