Achter de schermen

Het jaarlijkse persmoment met het koninklijk gezin staat weer gepland. ’Ergens’ in de omgeving van Den Haag zal het gezin van de koning poseren voor fotografen en zal het koningspaar wat vragen van journalisten beantwoorden. Zodra de datum bekend wordt, kijk ik naar het weerbericht. Want bij regen betekent het dat we naar een binnenlocatie gaan en dat levert vaak minder mooie plaatjes op. De fotografen hopen vooral op grijs en droog weer. Dat voorkomt knijpogen, want de fotografen willen natuurlijk niet dat het gezin met zonnebrillen op de foto gaat. Warm weer vinden ze ook prettig, want daarmee valt het strand af als mogelijke locatie. Willem-Alexander en Máxima gaan natuurlijk niet op het strand een fotosessie doen als het daar vol ligt met zonnebadende mensen. Dat kan de fotografen niet zoveel schelen - zij vinden vooral de wind aan de kust een probleem.

Wat in Denemarken opviel, was de relatief relaxte manier waarop je in het paleis kon werken. Ik was er in de dagen nadat er een aanslag was geweest op een cultureel centrum en een synagoge. Toch waren er nauwelijks verscherpte veiligheidsmaatregelen. Bij het paleis kon het busje waarmee we aankwamen gewoon doorrijden en daarna liepen we zo het paleis in. Nergens werd om legitimatie gevraagd en er waren al helemaal geen snuffelhonden, die in Nederland nog wel eens worden ingezet zodra er een groep journalisten het paleis ingaat. Bij binnenkomst in het paleis werden we naar een kamer gebracht waar we onze jassen en tassen achter konden laten en daarna konden we doorlopen naar de tuinkamer waar het interview zou plaatsvinden. Pas toen de koningin en haar man, prins Henrik, in aantocht waren, kwamen er wat lijfwachten bij. En toen we zaten, kwam de persdame van het paleis vragen of we wat meer naar achter wilden gaan. We zaten iets te dicht op het koninklijk paar. Maar even een antiek tafeltje verplaatsten, zodat het niet in beeld zou staan, was geen enkel probleem. Ik kreeg meteen de neiging een paar lampen die scheef hingen ook recht te hangen, maar kon me inhouden.

Toen de koningin en de prins bijna bij de tuinkamer waren, kregen we een seintje en stonden we natuurlijk op toen ze binnenkwamen. In Nederland is het dan gebruikelijk dat je even wordt voorgesteld aan het paar en ze een hand kan geven. In Denemarken doen ze dat weer niet. Margrethe deed haar best om aardig, uitgebreid en met grapjes antwoord te geven, maar ze bleef een beetje afstandelijk. Na afloop was ze ook meteen weer weg. Alleen echtgenoot Henrik wenste ons nog een goed verblijf in Denemarken. Het beloofde gesprek van een uur was uiteindelijk nog geen halfuur. Maar ze vertelde wel zeer openhartig en gaf ook leuke anekdotes prijs. Deze week staat koning Willem-Alexander de Deense pers te woord. Ben benieuwd hoe die hun kijkje achter de schermen in Nederland hebben ervaren.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen