Column Marcvanderlinden

Aanpassen zal een hele klus worden

Net als zo’n beetje iedereen die ik ken, kijk ik uit naar de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle. Dit paar heeft zo’n leuke positieve uitstraling dat je gewoon geen minuut wilt missen van alle gebeurtenissen. Het is ook heerlijk om een jong paar te zien dat afkomstig is uit twee totaal verschillende werelden, die nu samen verder willen en dat ook doen.

Je ziet dat Harry zich compleet op zijn gemak voelt bij Meghan en dat hij voor het eerst sinds de dood van zijn moeder weer echt gelukkig lijkt te zijn. In elk geval lijkt Meghan iets toe te voegen aan zijn leven. Omgekeerd zal Harry Meghan het gevoel geven dat ze zich aan zijn zijde altijd gesteund zal voelen. Daarvoor is ze bereid haar oude leven compleet op te zeggen en een nieuwe start te maken in Engeland, zonder echt te weten wat haar te wachten staat.

En dat is nogal wat. Aan Harry’s zijde zal ze een leven krijgen dat bol staat van verplichtingen en tradities waaraan nieuwkomers zich behoren aan te passen. Waar in Amerika, en zeker in Californië waar Meghan vandaan komt, alle hiërarchie is verdwenen, komt ze nu een wereld waarin titels en posities van het grootste belang zijn. Ze zal zich daar waarschijnlijk altijd een outsider blijven voelen, maar met steun van Harry moet dat overkomelijk zijn. Het zal ook wennen zijn om 24 uur per dag personeel te hebben en de tijd te moeten verdelen over een appartement in Kensington Palace, een landhuis bij Sandringham en Schotland, waar de familie traditiegetrouw de zomermaanden doorbrengt.

Aan het koninklijke werk en bezoeken afleggen in binnen- en buitenland, waarbij vooral veel handen moeten worden geschud van mensen die ze daarna nooit meer zal zien, is ook te wennen, al zal Meghan vast met weemoed terugdenken aan de tijden dat ze met een vaste ploeg mensen jarenlang de serie Suits maakte. De lol, de collegialiteit en het samen iets maken zal ze in haar nieuwe leven niet meer meemaken. Als Meghan naar het gezin van Kate en William kijkt en daar de kindermeisjes ziet rondlopen, beseft ze waarschijnlijk ook dat haar kinderen voor een deel door nanny’s worden grootgebracht. Ze woonde zelf vanaf haar zesde alleen met haar moeder en leerde het samen te rooien met weinig financiële middelen. Dat maakte de band tussen Meghan en haar moeder ijzersterk. Kan zo’n band überhaupt wel ontstaan in een koninklijk paleis, waar je omringd wordt door grote luxe, maar waar je je waarschijnlijk nooit echt helemaal thuis zult voelen? Om er nog maar over te zwijgen dat je een nieuw leven begint in een ander land, waar weliswaar dezelfde taal wordt gesproken, maar waar je als Amerikaanse grote aanpassingsproblemen zult hebben.

Maar het grootste probleem wordt het weer. Waar Meghan is opgegroeid, schijnt de zon eigenlijk altijd, terwijl het in haar nieuwe land vooral waait en regent. Het zal de heimwee nog groter maken. Het bewijst echter hoezeer ze bereid is geweest dit alles uit liefde op te geven. Harry lijkt me een gevoelige man, die haar goed zal begeleiden en beschermen, maar zelfs dan zal het een hele klus worden om Meghan net zo gelukkig, liefst nog gelukkiger te maken dan in haar oude leven. Haar durf om dit aan te gaan, is even ontroerend als jaloersmakend. Laten we hopen dat dit net als in een sprookje eindigt met: en ze leefden nog lang en gelukkig.