×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Wat een jaar!

  Wat een jaar!

  Deze week vieren we onze eerste Koningsdag. Het is nog even wennen. En dat het dit jaar op 26 april wordt gevierd, in plaats van 27 april - de verjaardag van de koning, helpt ook al niet mee. Koninginnedag voelt nog als een feestje, Koningsdag nóg niet. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. Op 30 april staan we natuurlijk stil bij het feit dat het precies een jaar geleden is dat we een nieuwe koning kregen.


  Wat is er in dat jaar veel gebeurd. Willem-Alexander en Máxima hadden een overvolle agenda. In eigen land reisden ze van noord naar zuid en west naar oost. Ook waren er reizen in Europa en daarnaast ging Máxima nog op pad in andere continenten. Wie de ongelooflijke hoeveelheid foto’s bekijkt die er in een jaar zijn gemaakt, kan bijna onmogelijk een selectie maken. Er waren zoveel bijzondere ogenblikken, zoveel leuke, grappige of mooie momenten dat elke keuze eigenlijk te kort doet.

  Het eerste jaar zit erop en de koning en koningin kunnen terugkijken op een succesvolle periode. De start van het nieuwe koningspaar is flitsender geweest dan velen hadden gedacht. De uitstraling van de Nederlandse monarchie in het buitenland is ook toegenomen. De koning en de koningin verschijnen bijna wekelijks in de Europese media en foto’s van Máxima en Obama gingen zelfs de hele wereld over. De prinsesjes zagen we niet zoveel. Zij worden door hun ouders bewust zoveel mogelijk uit de publiciteit gehouden. En, ik heb het al eens een eerder gezegd, dat is best jammer. Vooral onze toekomstige koningin Amalia zouden we best meer mogen zien. Ik snap wel dat er voor de drie meisjes ook veel veranderd is in het afgelopen jaar en dat ze hun ouders, nog meer dan voorheen, nu met heel veel mensen moeten delen. Maar tijdens vakanties – die heilig zijn voor het gezin – hebben ze hun ouders helemaal voor zichzelf. Op Koningsdag zijn de prinsesjes ook niet present, of Willem-Alexander en Máxima moeten een verrassing hebben gepland. Overigens wordt de viering van koningsdag sowieso een afsluiting van een periode, want er gaan geruchten dat de nieuwe koning en koningin er een andere invulling aan willen geven. Alle reden dus om nog één keer ouderwets, in de stijl van Koninginnedag, te genieten van de nieuwe Koningsdag!

  23 april 2014 - 12:00