×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Verrassingsoptreden

  Verrassingsoptreden

  ’Koning leugen regeert’, zei koningin Beatrix enkele jaren geleden toen ze met een aantal hoofdredacteuren sprak over de berichtgeving over het Koninklijk Huis. De uitspraak is inmiddels beroemd geworden, al hebben velen er ’De leugen regeert’ van gemaakt. Ik moest eraan denken toen we bij Koningsdag ineens de prinsesjes zagen verschijnen. De koning had immers nog zo gezegd dat hij zijn kinderen nog te jong vond om de openbare viering van zijn verjaardag mee te maken. En nu kwamen ze tóch mee!


  Vorig jaar hielden hij en zijn moeder de journalisten die mee waren gereisd naar Singapore om verslag te doen van het staatsbezoek ook al voor de gek. ’We gaan dit jaar gewoon Koninginnedag vieren, zoals gepland’, zeiden ze daar. Drie dagen later maakte Beatrix haar aftreden bekend…

  Willem-Alexander vertelde later dat hij en zijn moeder best wat lol hadden gehad om het feit dat ze de pers tijdens het gesprek op het verkeerde been hadden gezet. En dat is hen gegund. De Oranjes kunnen nu eenmaal niet alles van tevoren meedelen en vooral bij kleine kinderen moet er met heel veel rekening worden gehouden. Immers, het weer kan tegenzitten, de meisjes hebben wellicht geen zin of er is een andere reden om op het laatste moment alsnog de plannen te wijzigen. Dus kiezen Willem-Alexander en Máxima nu liever voor verrassingsoptredens met hun kinderen dan dat het allemaal vooraf aangekondigd wordt. Toch schept hun komst naar de viering van Koningsdag natuurlijk wel verwachtingen voor volgend jaar.

  Hoe die viering eruit gaat zien, is overigens ook nog een verrassing. Er wordt gespeculeerd dat het allemaal anders wordt, maar daarmee zou wel een risico worden genomen, want de huidige formule is een succes. Ook is nog onduidelijk welke familieleden vanaf volgend jaar meegaan. Dit jaar waren er 18 leden van de koninklijke familie bij. Een record! Of zij er volgend jaar allemaal weer bij zullen zijn, is de vraag. Met alleen de koning en de koningin, prins Constantijn, prinses Laurentien en de prinsesjes wordt het gezelschap ineens een stuk kleiner. Voor het publiek langs de route, dat nu gewend is om heel veel prinsen en prinsessen in levende lijve te kunnen spreken of aanraken, zal dat even wennen zijn.

  Wat wel duidelijk is, is dat de veiligheid een steeds grotere klus wordt. Niet alleen de Oranjes moeten veilig naar Koningsdag kunnen, ook het publiek moet er zonder gevaar kunnen zijn. In oude stadscentra is de toeloop vaak zo groot dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Dát moet anders, maar of daardoor ook heel Koningsdag gaat veranderen, blijft de vraag. Juist nu de prinsesjes erbij zijn, worden kinderspelen weer extra leuk. Zaklopen, koekhappen, paardrijden, slootje springen… ik kan niet wachten tot ik het Amalia, Alexia en Ariane zie doen.

  1 mei 2014 - 12:00