×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Verrassing voor Alexia

  Verrassing voor Alexia

  Prinses Alexia vierde afgelopen week haar tiende verjaardag. Zoals bij kinderen gebruikelijk is, kreeg ze een leuk verjaardagsfeestje waarbij ze vriendjes en vriendinnetjes mocht uitnodigen. Normaal gesproken horen we niets van deze gebeurtenissen omdat het koningspaar hun dochters een normale jeugd wil geven. En daarbij past nu eenmaal niet te veel publiciteit. Toch was het koning Willem-Alexander die zelf onthulde waarmee hij zijn middelste dochter op haar verjaardag zou verrassen.


  Tijdens het bliksembezoek aan Aruba in april vertelde hij aan Matteo van der Grijn, de hoofdrolspeler van de musical Soldaat Van Oranje, dat hij Alexia met wat klasgenootjes zou meenemen naar deze voorstelling voor haar verjaardag. Ik ben dan meteen benieuwd of de koning bij die voorstelling ook vertelt dat koningin Wilhelmina, die in Soldaat Van Oranje te zien is, óók Alexia’s betovergrootmoeder is.

  Alexia heeft zich, zo kunnen we wel stellen, inmiddels ontpopt tot de artiest van de familie. Ze kan prachtig zingen en krijgt ook zangles. Een tijdje geleden trad ze zelfs op tijdens de koperen bruiloft van haar peettante. Ze zong een moeilijk liedje van Alicia Keys en kreeg daarvoor een groot applaus. Vader Willem-Alexander en oma Beatrix klapten echt hun handen stuk. Maar zou Alexia, als ze zou willen, ook echt de kans krijgen de showbizz in te gaan? Ik denk dat dat moeilijk zal liggen. Op dit moment is ze de nummer twee in lijn van troonsopvolging en ze zal die reserveplek behouden totdat haar oudste zus Amalia een gezin heeft gesticht. Alexia zal dus toch een beetje in het koninklijke keurslijf moeten blijven en optreden als zangeres of zingen in een musical passen daar niet echt bij. Het lijkt me voor de kinderen, maar ook voor de ouders, moeilijk te accepteren dat er toch geen echte keuzevrijheid is. En wat ze ook zelf bereikt, altijd zullen er mensen zijn die denken dat ze dat aan haar koninklijke afkomst te danken heeft. Om die reden snap ik wel dat bijvoorbeeld prinses Christina naar Amerika verhuisde om daar iets met muziek te gaan doen. Prinses Theodora van Griekenland, de jongste dochter van koning Constantijn, verdient nu in Hollywood haar brood als actrice. Het kan dus wel, maar zowel Theodora als Christina hadden niet de druk die de reservepositie met zich meebrengt. Tegelijkertijd, Alexia is pas tien. Misschien wil ze over vijf jaar wel arts worden of advocate. De keuze is (hopelijk) aan haar.

  1 juli 2015 - 12:00