×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Verdwenen openheid

  Verdwenen openheid

  Prins Constantijn en prinses Laurentien hebben een huis gekocht in Den Haag. Dat leest u deze week in het weekblad Weekend. Het huis wordt momenteel flink verbouwd en na de zomer zal het paar daar met hun drie kinderen gaan wonen. Ik hoorde het nieuws via via en kreeg al snel de bevestiging. In Nederland is het kadaster openbaar en daar staan de prins en de prinses sinds eind juni gewoon als eigenaren vermeld.


  Ik zocht ook op de website van het Koninklijk Huis, waar altijd het onroerend goed dat in het bezit is van de leden van het Koninklijk Huis vermeld stond. Maar dat bleek niet meer het geval. De pagina met daarop alle huizen en landerijen van de Oranjes die tot het Koninklijk Huis behoren, blijkt te zijn verdwenen. In 2002 werden die gegevens op de site gezet, na druk van de media en politiek om meer openheid over de bezittingen van de leden die onder de ministeriële verantwoordelijk vallen. De RVD deed dat toen, ook in de hoop dat de geruchten over het enorme fortuin van de Oranjes daarmee zouden verdwijnen. Op de site www.koninklijkhuis.nl kon je daar dus een hele lijst vinden. Zo kwamen we te weten dat de villa in Tavarnelle Val di Pesa geen bezit was van Beatrix maar op naam van haar zoons stond. En zo werd ook duidelijk dat prins Bernhard diverse panden in Baarn en Soest bezat, voornamelijk om medewerkers te huisvesten. Er werd destijds veel geschreven over de plotselinge openheid over bezittingen. Maar die openheid lijkt weer te verdwijnen, want de bewuste pagina is weg. Ook de originele pagina met daarop de mediacode is er niet. Een nieuwe versie van de tekst staat nu op een andere plek, maar nog wel met de datum van de oorspronkelijke tekst. Zulke wijzigingen worden zelden aangekondigd. Dat hoeft ook niet, maar het zorgt er wel voor dat je als journalist soms het gevoel krijgt dat de Rijksvoorlichtingsdienst de ene dag zegt meer openheid te geven, om dat vervolgens weer stilletjes te laten verdwijnen. Ik maak tegenwoordig van elke belangrijke pagina op de website een afdruk, zodat ik altijd redelijk makkelijk kan terugvinden wat er ooit stond en hoe dat eventueel is veranderd of verwijderd. Een monnikenwerk, maar helaas is het nodig.

  22 juli 2015 - 12:00