×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Van Koninklijken Bloede

  Van Koninklijken Bloede

  Door Marc van der Linden

  Teleac zendt momenteel elke zondagavond een leuk nieuw programma uit: Verborgen Verleden. In dit programma gaan bekende Nederlanders op zoek naar de geschiedenis van hun voorouders. Meestal blijkt die geschiedenis geheel onbekend of totaal anders te zijn dan ze zelf dachten.


  Zo ontdekte Philip Freriks bijvoorbeeld dat zijn betovergrootmoeder was gestorven in de strafkolonie in Veenhuizen en dat een verre voorvader had meegevochten in de Slag bij Waterloo. Monique van de Ven kwam door het onderzoek te weten dat haar grootmoeder de dood van maar liefst zeven van haar kinderen had moeten meemaken.

  Maar de aflevering met de bekende strafpleiter Gerard Spong in de hoofdrol was wel een hele bijzondere. Spong – die zelf in Suriname is geboren – bleek afkomstig uit een voornaam Engels geslacht, met een prachtige graftombe in het Engelse graafschap Kent. Bij het bezichtigen van een herdenkingsplaquette viel zijn oog op een Latijnse tekst, die voor hem een grote onthulling in petto had. Want al snel bleek dat Spong naar alle waarschijnlijkheid afstamt van de beroemde Stuart-koningen die van 1567 tot en met 1707 over Engeland regeerden. Zij waren zelfs het laatste puur Britse geslacht dat daar op de troon zat.

  Spong ontdekte dat hij afstamt van Rebecca Stuart, een bastaarddochter van koning Karel de Tweede (1630-1685) en diens minnares Frances Stuart. En dat is nogal wat. Want daarmee stamt Spong ineens ook af van andere beroemde figuren uit de geschiedenis, zoals Maria de’ Medici (grootmoeder van Karel de Tweede), de zo tragisch onthoofde Mary, Queen of Scots, de vroegere Deense koningen en Keizer Ferdinand I, broer van de beroemde Karel de Vijfde, die van 1515 tot en 1555 Heer der Nederlanden was. Spong heeft daardoor in een klap misschien wel de meest indrukwekkende stamboom van alle Nederlanders en is één van de weinigen die zelfs meer dan duizend jaar terug kan gaan in zijn stamboom. Voor mij is zoiets adembenemende televisie en dat maakt dat ik bij Verborgen Verleden steevast voor de buis zit. De serie is overigens een Nederlandse versie van de BBC-serie Who Do You Think You Are, die al vijf jaar met groot succes wordt uitgezonden in Engeland en die inmiddels ook een Amerikaanse versie heeft gekregen.

  13 oktober 2010 - 11:00