×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Uit de kast

  Uit de kast

  Door Marc van der Linden

  Afgelopen week stond in een Engelse krant een interview met Lord Ivar Mountbatten. Het was een bijzonder interview waarin hij, zoals men zegt, uit de kast kwam als homoseksueel. En daarmee is hij het eerste familielid van koningin Elizabeth die dat toegeeft. Bij zo’n interview heb ik altijd gemengde gevoelens. Want kennelijk is het in de 21ste eeuw nog steeds nodig zoiets bekend te moeten maken. Omgekeerd zag wijlen prins Friso zich ooit genoodzaakt officieel bekend te maken dat hij niet homoseksueel was.


  De prins werd jarenlang achtervolgd door geruchten over zijn geaardheid en in sommige verhalen werden zelfs mogelijke partners opgevoerd. Friso was echter heteroseksueel en vond de verhalen vervelend, maar was er achteraf ook niet blij mee dat de RVD dat namens hem bekend maakte. ’Het ongelukkige was dat er in de RVD-ontkenning helemaal geen link werd gelegd naar de publicaties in de serieuze media. Daardoor werd het bericht door sommigen als kwetsend opgevat. Dat vond en vind ik nog steeds heel vervelend. Het is nooit de bedoeling geweest’, zei de prins daar in 2006 nog over.

  Prins Friso had gelijk. Iemands geaardheid is in feite een privézaak. Maar heteroseksualiteit is nog altijd de norm en daardoor zullen homo’s, lesbiënnes en biseksuelen voorlopig nog wel de stap moeten zetten door hun geaardheid bekend te maken.

  Voor de 53-jarige Lord Mountbatten lag het nog wat anders. Hij was jarenlang gelukkig getrouwd en zijn vrouw is er altijd van op de hoogte geweest dat hij ook van mannen hield. Na zijn scheiding werd hij verliefd op een man en omdat die relatie steeds bekender werd, besloot hij één keer zijn verhaal te doen aan de krant. Zijn dochters accepteren zijn nieuwe leven volledig en zijn ex-vrouw is zijn beste maatje en bevriend met zijn nieuwe partner.

  In de Britse krant werd Lord Ivar steeds een neef van koningin Elizabeth genoemd en een lid van de Britse koninklijke familie. Hij stamt af van koningin Victoria en is een achterneef van prins Philip, wiens moeder een zus was van de grootvader van Ivar. De banden tussen Ivar en de royals zijn wel hecht. Hij is de peetvader van de dochter van Elizabeth’s zoon Edward en stond enkele malen bij officiële gelegenheden op het balkon van Buckingham Palace. Het zou mooi zijn als hij daar binnenkort met zijn nieuwe partner James mag staan, zodat de Britse royals ook publiekelijk duidelijk hun steun aan Lord Ivar tonen.

  21 september 2016 - 10:16