×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Tilburgers

  Tilburgers

  Door Marc van der Linden

  Ik zal het maar gewoon zeggen: ik heb genoten van Koningsdag. En daar voeg ik ook maar aan toe dat ik bevooroordeeld ben. Ik ben een geboren Brabander en vind het dus al snel gezelliger in de provincie waar ik geboren en opgegroeid ben. Ik woonde bovendien in Vught, tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg in. Als Vughtenaar ging je vooral naar het nabij gelegen Den Bosch. Maar Tilburg lag ook slechts 17 kilometer bij Vught vandaag. En daar was het, in mijn jonge jaren, leuker uitgaan. Ik heb daar dus vele nachtelijke uren doorgebracht en vele leuke herinneringen opgedaan. Dus toen de koning besloot naar Tilburg te gaan, was ik blij verrast.


  Ik wist toen al: dat wordt een feest. Tilburg is zeker niet de mooiste stad van Brabant, misschien wel een van de lelijksten. Maar het zijn de Tilburgers die de stad prachtig maken. Ze zijn aardig, gezellig en gastvrij. En ze houden van een feestje. Er zijn weinig steden waarin zoveel wordt georganiseerd als daar. Dat kwam ook terug in het programma dat men voor Koningsdag had opgesteld. Toen ik de plannen zag, vond ik ze jong en ambitieus, en een tikkeltje op het randje. Tilburg toonde durf door net iets verder te gaan, zo bleek uit het draaiboek. Zo zou de koning al aan het begin van de wandeling welkom worden geheten door twee travestieten, die de beroemde Roze Kermis in Tilburg vertegenwoordigden. Verder had een rapper een pittige tekst gemaakt die hij voor de koning zou voordragen. Positief gezegd: de koning kreeg kans op deze koningsdag álle facetten van Tilburg, maar eigenlijk van heel Nederland, te zien, in plaats van de meer geijkte brave beelden. Negatief gezegd: Tilburg stak haar nek uit….

  Misschien zelfs iets te veel, want op 27 april bleek het programma toch wat te zijn opgeschoond. De travestieten van de Roze Kermis waren van de oranje loper verdwenen en stonden ineens verder van de koning dan aanvankelijk de bedoeling was geweest. En de tekst van de rap bleek een stuk minder controversieel dan de tekst die eerst was gemaakt. Ik was niet de enige die dat in de gaten had, maar tot nu toe wel de enige die het meldt. En ik vraag me af: wie grijpt in zo’n geval in? De organisatie, die misschien geen zin had in een relletje op Koningsdag? De burgemeester, die officieel de gastheer van de koning is? Of de RVD, die daags voor Koningsdag zo’n beetje alles controleert en zich, uiteraard, druk maakt over het imago van de koning? Was men bang dat de foto van de koning met twee travestieten de wereld over zou gaan, in plaats van de zoete plaatjes met zijn schattige dochters? En wat te denken van de vrijheid die op 5 mei terecht zo groots wordt gevierd? Gold die niet voor de rapper, die zijn tekst moest aanpassen? Gelukkig waren de Tilburgers langs de route wel zichzelf. Ze genoten met volle teugen van alle Oranjes die voorbijkwamen, juichten en maakten er weer een feestje van. Ik liep mee aan het einde van de stoet en kreeg honderden, zo niet duizenden complimenten over mijn gewichtsverlies. Ze zijn lief, die Tilburgers. Misschien wel iets te lief. 

  3 mei 2017 - 10:51