×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Retourtje New York

  Retourtje New York

  Door Marc van der Linden

  ’Nederland heeft zoveel bestuurders naar New York gestuurd dat er niemand meer over is om het land te besturen,’ schreef de Washington Post afgelopen week naar aanleiding van het feest rondom het feit dat de Nederlanders 400 jaar geleden voet aan wal zetten in Amerika. Het was wat cynisch bedoeld, maar het klopte wel. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, de commissaris van de Koningin van Friesland, ministers, statenleden, gedeputeerden, wethouders - allemaal liepen ze in The Big Apple in het kielzog van Máxima en Willem-Alexander. En allemaal hoopten ze bij de Amerikanen een streepje voor te hebben, omdat het de Nederlanders waren die ooit Nieuw Amsterdam stichtten – het huidige New York. Maar of dat zo is, vraag ik me af. De meesten gaan mijns inziens gewoon voor het feestje en het weekje weg uit eigen land. Daar is op zich niks mis mee, want ook op bestuurlijk niveau mag je natuurlijk wel eens een feestje vieren.


  Maar het probleem is dat deze mensen door ons betaald worden en dat er in deze tijden van kredietcrisis wat extra naar dit soort uitgaven wordt gekeken. Bovendien kun je je afvragen wat al die hoogwaardigheidsbekleders er nog kunnen doen als de kroonprins en prinses Máxima er al zijn. En zij zijn perfecte visitekaartjes voor ons land en brengen precies dat beetje extra waar Amerikanen wél van de onder de indruk zijn: royalty! Prinsen en prinsessen hebben ze niet in Amerika. En ze zijn ook niet zo gewend ermee om te gaan. Burgemeester Bloomberg van New York moest tijdens zijn ontmoeting met Alexander en Máxima steeds op zijn briefje kijken om te zien welke prins hij voor zich had en vergiste zich tijdens de toespraak ook nog een keer. Maar de kroonprins liet zich niet kennen en leverde goede en grappige toespraken af en Máxima kreeg de handen op elkaar toen ze vertelde over haar romantische herinneringen aan de periode dat ze in New York woonde. De prinses kreeg vele complimentjes over haar kleding en Willem-Alexander liet weer eens zien dat hij de representatieve kant van zijn taken goed onder de knie heeft. Het was een mooi voorproefje van wat de staatsbezoeken van koning Willem IV en koningin Máxima straks kunnen worden. Maar terug naar de bestuurders. Wat kun je als wethouder van Huizen of Fries Statenlid nog bereiken in New York als Máxima en Alexander al alles doen? Helemaal niks, denk ik. Behalve dan nog maar een glaasje champagne te nemen.

  17 september 2009 - 10:30