×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Prinsjesdag nieuwe stijl?

  Prinsjesdag nieuwe stijl?

  Door Marc van der Linden

  We naderen Prinsjesdag en dat wordt in 2013 natuurlijk een bijzondere. Het zal voor het eerst zijn dat koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt. Voor een deel kunnen we voorspellen hoe die dag zal verlopen, want het overgrote deel van Prinsjesdag wordt door de politiek ingekleurd. Daardoor is eigenlijk al te verwachten dat de toon van de eerste Troonrede van koning Willem-Alexander somber zal zijn. De economische situatie in het land is nu eenmaal niet van dien aard dat er allerlei leuke extraatjes aangekondigd kunnen worden. Toch zal Prinsjesdag dit jaar velen aan de buis kluisteren, want er zal wel wat veranderen.


  In de laatste jaren van haar koningschap zat koningin Beatrix alleen op de verhoging in de Ridderzaal. Maar daarvoor zat prins Claus altijd naast haar. Grote vraag is nu of koningin Máxima die plek nu zal innemen of dat de koning alleen blijft zitten. Op de troon zal ook een verandering waarneembaar zijn. Boven in het houten baldakijn was tot voor kort een B te zien. Nu zal dat veranderd moeten worden in een W of in W-A.

  Ook met de Gouden Koets zal het even wennen zijn. In de laatste jaren zaten daar drie personen in, nu nog maar twee. Het was altijd Willem-Alexander die als eerste uitstapte en daarna zijn echtgenote en vervolgens zijn moeder uit de koets hielp door ze galant zijn arm aan te bieden. In principe zou ik zeggen dat een staatshoofd als laatste uitstapt, maar de nieuwe koning heeft al diverse malen laten zien het protocol soms opzij te zetten om hoffelijk dames voor te laten gaan. Hij heeft het al gezegd: hij is geen protocolfetisjist.

  En dan kleding. Een uniform zal hij waarschijnlijk niet dragen. Maar als hij kiest voor een jacquet, zoals bijvoorbeeld zijn vader en zijn broers droegen op Prinsjesdag, dan zal hij het weer zonder de gebruikelijke ordesjerp van het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw moeten doen die zijn moeder ook altijd droeg op Prinsjesdag. Immers: bij een jacquet draagt men alleen de knoopsgatversiering van de onderscheiding. Hij draagt de onderscheiding dan formeel gezien wel, maar bij zijn vrouw is die veel opvallender te zien. Koning Willem-Alexander zou het kunnen oplossen door in rokkostuum te verschijnen. Een andere oplossing is het speciale uniform dat voor hem gecreëerd is, al past dat uitgerekend bij het lezen van de Troonrede wat minder. U ziet het: ik heb alle redenen om me te verheugen op de derde dinsdag van september, want dan wordt duidelijk wat het allemaal geworden is.

  30 augustus 2013 - 11:51