×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Prinses Harry

  Prinses Harry

  Als Meghan Markle op 19 mei met de Britse prins Harry trouwt, zullen zij van koningin Elizabeth de titel hertog en hertogin van Sussex krijgen, zo is de verwachting. Ze doet hiermee wat gebruikelijk is bij huwelijken van kinderen van de prins van Wales en wat ze ook bij het huwelijk van haar zoon Andrew deed.


  Zo’n titel is in principe de hoogste eer die de koningin kan verlenen aan nakomelingen die niet haar directe opvolger (Charles) zijn. Daarbij houdt ze vast aan de lijn die al gold ten tijde van haar betovergrootmoeder koningin Victoria.

  De vraag is echter of die regels nog wel voldoen. Een hertogdom spreekt minder tot de verbeelding dan de titel van prins of prinses, maar na hun huwelijk zullen Harry en Meghan vooral de titel hertog en hertogin gaan gebruiken. Dat heeft met name in de Verenigde Staten tot verwarring geleid. Want wordt Meghan nu wel of niet een prinses? Het antwoord is: ja, ze wordt prinses, maar kan die titel alleen voeren als ’prinses Harry’.

  Ja, u leest het goed. Prinses gevolgd door de naam van haar man. Dat klinkt superouderwets. Hier wreekt zich dat koningin Elizabeth al zo lang regeert. De familieregels die in 1952, het begin van haar regeerperiode golden, gelden nu nog steeds. In die tijd stelde men geen vragen over koninklijke besluiten, terwijl men nu wel kritisch naar het Koninklijk Huis kijkt.

  Dat was al merkbaar toen prins William trouwde met Kate Middleton. Zij werd bij dit huwelijk prinses William van Wales, hertogin van Cambridge. Aangezien die laatste haar eigen titel is die ze bij haar huwelijk heeft gekregen, wordt ze sindsdien door het Britse hof aangeduid als de hertogin van Cambridge. Internationaal gezien was het makkelijker geweest als ze door haar huwelijk gewoon prinses Catherine zou zijn geworden. Dat mag dan officieel niet kloppen, maar het is wel zoals er tegenwoordig naar het koninklijk huis wordt gekeken. Het voelt als onlogisch dat Meghan met een prins trouwt, maar daardoor niet prinses Meghan wordt.

  Ook hier was het vroeger zo dat vrouwen die met een prins trouwden daarna prinses werden met de naam van hun echtgenoot. Zo heette Marie, de echtgenote van Willem III’s broer prins Hendrik (1820-1879), hier prinses Hendrik. Maar toen prins Maurits eind twintigste eeuw als eerste prins van een nieuwe generatie trouwde, besefte koningin Beatrix dat prinses Maurits niet meer van deze tijd is. Zij gaf dus toestemming aan Marilène om voortaan als prinses Marilène door het leven te gaan, ook al kreeg ze deze titel niet officieel.

  Dat Elizabeth vasthoudt aan de regels die aan het begin van haar koningschap golden, valt op zich te waarderen. Maar of het 'goed' is voor het aanzien van het Britse Koninklijk Huis, is de vraag. Als bijna niemand de oude regels nog begrijpt, is het misschien goed deze aan te passen zodat ze aansluiten bij de 21ste eeuw. Maar Elizabeth, die 65 jaar geleden werd gekroond, mist de flexibiliteit om de regels zo te veranderen dat prinses Catherine en prinses Meghan gewoon zou kunnen.

  7 maart 2018 - 09:30